Kanta-Häme

Lahden seudun valtava sote-ulkoistus jakaa mielipiteitä Hämeenlinnassa ja Riihimäellä – Hämeenlinna selvittää kolmen terveysaseman osaulkoistamista

Hämeenlinnassa on käynnissä selvitys Kalvolan, Rengon ja Jukolan terveysasemien osaulkoistamisesta.
Hämeenlinnan sotejohtaja Jukka Lindberg ei koe yhtä laajaa muutosta tarpeelliseksi. Kuva: Markku Tanni

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen perjantaina päätetty yhteisyritys herättää Riihimäellä ja Hämeenlinnassa eriäviä mielipiteitä.

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg ei koe ajankohdan olevan sellainen, että Kanta-Hämeen kannattaisi suunnitella laajempaa järjestelyä. Hämeenlinna selvittää tällä hetkellä perusterveydenhuollon osaulkoistamista. Osaulkoistus koskisi Kalvolan, Rengon ja Jukolan alueen terveysasemia.

– Sote-uudistus on valmistelussa, emmekä koe, että nyt olisi ajankohta suunnitella yhtä isoa muutosta, kun lainsäädännöstä ei tiedetä.

Tulevan sote-lain luonnoksen mukaan maakunnalla pitää olla riittävä oma tuotanto. On mahdollista, että Päijät-Hämeen ulkoistus olisi täydessä laajuudessaan lainvastainen, ja se jouduttaisiin purkamaan.

Lindbergin mukaan laajaa ulkoistamista estää myös perusterveydenhuollon markkinoiden keskittyminen.

– Jos noin ison muutoksen tekisi, yksityiselle yritykselle tulisi enemmistö valtaa.

Lindbergin mielestä Hämeenlinnalla ei esimerkiksi henkilöstön saatavuuden puolesta ole vielä tarvettakaan näin laajaan muutokseen. Kaupunki tulee seuraamaan Päijät-Hämeen muutostyötä siinä missä muitakin ulkoistuksia. Esimerkiksi Tampereella ja Espoossa on tehty Hämeenlinnan suunnitelmia vastaavia toimia.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) kokee ratkaisun ajankohdan oudoksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Kaupunginhallitusten puheenjohtajilla eri näkemykset

Myös Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) on hämmästynyt yhtiön perustamisen ajankohdasta. Samankaltainen uudistus ei olisi Nahkurin mielestä Riihimäellä järkevää.

– Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä hoitaa varsin mallikkaasti perusterveydenhuoltoa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pitää Päijät-Hämeen päätöstä onnistuneena. Raution mielestä sote-uudistukseen on vielä pitkä aika, ja asiat ehtivät heikentyä ennen sitäkin.

– Se on ihan terveydenhuollon ammattilaisten tekemä ratkaisu. Kyse on ihmisten palvelusta.

Rautio korostaa, ettei Päijät-Hämeen ratkaisun voida ajatella suoraan sopivan minne vain. Hän peräänkuuluttaa enemmän kuntien yhteistyötä myös Kanta-Hämeessä.

– Hämäläisille pitäisi saada tehtyä lupaus siitä, miten saisimme turvattua palvelut jatkossa.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio oli tyytyväinen ratkaisuun. Kuva: Pekka Rautiainen

Kokoomusedustajien äänestyskäytös Lahden hallituksen asia

Päijät-Hämeen yhtymäkokouksessa Lahden kokoomusedustajat äänestivät kaupunginhallituksen ohjeistuksen vastaisesti. Näillä äänillä yhteisyrityshanke meni läpi. Nahkuri ei kommentoi toimintaa, sillä pitää sitä Lahden kaupunginhallituksen sisäinen asia. Raution mielestä tilanne oli hyvin vaikea.

– Uskon omistajaohjaukseen, mutta en sivustakatsojana tiedä, mikä vaihtoehto olisi ollut. Lopputulos näyttää hyvältä, Rautio sanoo.

Yhteisyritys

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Mehiläinen perustavat yhteisyrityksen.

Sopimus hyväksyttiin yhtymäkokouksessa äänin 96 1/3 – 80 2/3.

Aluksi mukana ovat Lahti, Kärkölä ja Iitti. Myöhemmin toimintaa voitaisiin laajentaa muualle maakuntaan.

Yhteisyritys tuottaa lääkärin, sairaanhoitajan ja suun terveydenhuollon palvelut. Lisäksi siltä olisi saatavilla perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä fysioterapeutin palveluita.

Mehiläinen omistaa yhteisyrityksestä 51 prosenttia ja alueen kunnat 49 prosenttia. Kyseessä on yksi suurimmista perusterveydenhuollon kuntasopimuksista.

Päätöstä on vastustettu hallituksessa ja sosiaali- ja terveysministeriössä.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic