Kanta-Häme

Läheisten lahjat ja almut voidaan vähentää toimeentulotuesta

Pitkäaikainen kaupungin toimeentulotuen asiakas hämmästelee jatkohakemuslomakkeeseen ilmestynyttä tekstiä, joka ilmoittaa, että kaikkien yksityishenkilöiden tilisiirrot lasketaan hakijan tuloksi.

– Tämän vuoden puolella maininta asiasta sinne tuli. Mielestäni on täysin kohtuutonta, että saadessani vaikka 50 euroa syntymäpäivälahjaksi tililleni, se lasketaan seuraavan kuukauden tuesta pois.

Sosiaalityöntekijät tarkistavat asiakkaiden tilitapahtumat joka kuukausi tukea myönnettäessä.

Hämeen Sanomien haastattelema asiakas kertoo, että hänen omat vanhempansa lähettävät nykyään esimerkiksi junalippurahat kirjekuoressa.

– He haluavat nähdä poikaansa ainakin kerran vuodessa. Tuloni ovat reippaasti köyhyysrajan alapuolella, eikä minulla ole millään varaa pitkiin 150 euron junamatkoihin. Vuonna 2013 tuota rahaa ei voi siirtää verkkopankin kautta, hän ihmettelee.

– Tiedän, että monesta nämä asiat tuntuvat turhalta valittamiselta, mutta se pahoittaa monesti mielen, kun lakaistaan maton alle vain siksi, ettei ole omaa rahaa tai statusta.

Pelko persiissä

Asiakas kuitenkin toteaa, että Hämeenlinnan sosiaalitoimistossa ”hänen touhujaan katsotaan vähän läpi sormien”.

– Olen ollut asiakkaana niin pitkään. Joskus on palautettu rahaa, kun on selittänyt tarpeeksi. Ja on esimerkiksi neuvottu, että kannattaa laittaa tilisiirtoon viestiksi, että ”laina äidiltä”, niin sossun ei tarvitse vähentää sitä tuesta.

– Aina sitä kuitenkin on pelko persiissä, että miten tällä kertaa kohdellaan. Joutuu toimimaan salamyhkäisesti, vaikka ei haluaisi.

Hänen mukaansa monella toimeentulotuen hakijalla on nykyään useampi pankkitili.

– Sossuun viedään vain yksi tiliote. Kiinnijäämisen riski on ilmeisesti aika teoreettinen.

Valtakunnallinen lomake

Kaupungin aikuissosiaalityöstä vastaava palvelujohtaja Risto Jokinen myöntää suoraan, että köyhien kohtelussa on nyky-yhteiskunnassa paljon nöyryyttäviä ja turhia elementtejä.

– Sitähän tämä nykypäivänä on, pelkkää köyhien kyykyttämistä ja yksityisyyden suojan loukkaamista! virkamies puuskahtaa.

Hänen mukaansa Hämeenlinnan kaupungin linjaukset eivät kuitenkaan ole niin tiukkoja vähäisten tulojen laskemisessa kuin monella muulla paikkakunnalla.

– Olen itse suusanallisesti ohjeistanut, että vähäisiä summia ei huomioitaisi tulona, paitsi jos ne ovat säännöllisiä. Myös laki lähtee tästä.

– Jokainen tapaus käsitellään kuitenkin erikseen. Asia riippuu rahan määrästä ja tilanteesta. Toisaalta huomioimatta jättäminen voi koskea isompiakin summia, Jokinen kertoo.

Häneltä löytyy myös selitys hakulomakkeeseen ilmestyneestä ehdottomasta tekstistä.

– Se liittyy sähköiseen hakemukseen. Lomake on valtakunnallinen ja käytämme samaa mallia myös ei-sähköisissä hakemuksissa.

Jokinen myös vakuuttaa, että asiakkaiden kohtelussa pyritään yhdenvertaisuuteen asiakkaiden välillä.

– Mutta kun meillä noin 500 hakemusta kuukaudessa käsiteltävänä ja ihmiset molemmin puolin pöytää, niin aivan täydelliseen tasa-arvoon ei koskaan päästä. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020