fbpx
Kanta-Häme Valkeakoski

Läheltä Hämeenlinnan rajaa löydetty "tosi suuri" kultapitoisuus. Kaivoksen perustamiseen on pitkä tie.

– Tutkimuksia kannattaa jatkaa, ja kairauksia tarvitaan lisää, sanoo GTK:n ryhmäpäällikkö Matti Kinnunen.
Euroopan suurimmalta kultakaivokselta Kittilästä saadaan vuosittain tuhansia kiloja kultaa. Kuva: Jussi Leinonen
Euroopan suurimmalta kultakaivokselta Kittilästä saadaan vuosittain tuhansia kiloja kultaa. Kuva: Jussi Leinonen

Valkeakosken Hopeavuoren maaperästä on löydetty huomattavan suurina pitoisuuksina kultaa. Hopeavuori on metsäaluetta lähellä Hämeenlinnan rajaa Kalvolan Kuurilan kylän tuntumassa.

Australialaisen New Peak Metalsin Suomen tytäryhtiö etsii kultaa Hopeavuoren alueelta. Yhtiö kertoo verkkosivuillaan, että Hopeavuorella on 30 metriä leveä ja 300 metriä pitkä kultaesiintymä. Pintageofysiikka antaa viitteitä, että esiintymä voi olla 800 metriä pitkä.

Hopeavuoren tutkimuksissa on kairattu yhteensä 54 reikää. 22 metrin syvyydestä on saatu näyte, jossa on 106,7 grammaa kultaa per tonni. New Peak kertoo, että esiintymän ympäriltä on löydetty 19,4:n ja 14,4:n gramman pitoisuuksia. Ne on saatu 30,6:n ja 4 metrin syvyydestä.

Ei kerro kannattavuudesta

– Pitoisuus on tosi suuri ja mielenkiintoinen. Yhden kairauksen tulos ei kuitenkaan kerro, kannattaako kaivoksen perustaminen, sanoo Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n ryhmäpäällikkö Matti Kinnunen.

Hopeavuori kuuluu GTK:n tutkimaan Hämeen vyöhykkeeseen, josta on löydetty paljon kultaesiintymiä. Dragon Mining on avannut pienehkön kultakaivoksen Valkeakosken Kaapelinkulmalla. Samalla yhtiöllä on kultakaivos myös Huittisten Jokisivulla.

Uusien kairauksien pitoisuudet ovat paljon korkeampia kuin GTK:n Hopeavuoren tutkimuksissa vuosina 1992–94 löytämät pitoisuudet. GTK:n tiedostoista löytyy yksi 4,4 metrin kairaus, jonka kultapitoisuus oli 31,7 grammaa per tonni. Muiden kairausten pitoisuudet olivat tätä vaatimattomampia.

Kannattaa jatkaa

Kinnusen mukaan kultaesiintymän luonteeseen kuuluu, että yhdessä kohdassa pitoisuus voi olla korkea, vaikka vierellä se olisikin pieni.

– Tutkimuksia kannattaa jatkaa, ja kairauksia tarvitaan lisää. Malminetsintähanke on kuitenkin aivan alkuvaiheessa, Kinnunen sanoo.

New Peak Metalsin toimitusjohtaja David Mason kertoi viime helmikuussa Aamulehdelle, että yhtiö käy parhaillaan läpi alueella aikaisemmin tehtyjen malmitutkimusten dataa ja valmistelee omaa malminetsintäsuunnitelmaa.

– Seuraavaksi meidän pitää päästä toteuttamaan suunnittelemamme ensivaiheen malmitutkimukset ja arvioida niiden tulosten perusteella, onko työtä syytä jatkaa, Mason sanoi.

Pienessä avolouhoksesta kaivostoiminta saattaa olla kannattavaa, jos kultapitopitoisuus on muutamiakin grammoja tonnissa. Taloudellisesti kannattava maanalainen kaivos tarvitsee avolouhosta suuremman kultapitoisuuden.

Suomen ja koko Euroopan suurimmasta kultakaivoksesta Kittilän Suurikuusikosta saatiin viime vuonna 6 473 kiloa kultaa. Kun malmia käsiteltiin 1,7 miljoonaa tonnia, siinä oli kultaa keskimääräinen 3,8 grammaa tonnissa.

Sotkamo Silver myi

Sotkamo Silver, jolla on hopeakaivos Sotkamon Tipasojalla, haki alun perin etsintäluvan Hopeavuoren alueelle vuonna 2011. Yhtiö laajensi etsintää hakemalla luvan Hopeavuori 4 -alueelle. New Peak nimittää verkkosivuillaan sitä Hopeavuori Westiksi.

Sotkamo Silver myi Hopeavuoren etsintäluvat New Peak -yhtiölle viime vuonna. Yhtiö keskittyy uusien malmivarojen etsintään Kainuussa.

Suomessa valitetaan nykyisin käytännössä kaikista myös malminetsintään liittyvistä luvista. Hopeavuoren etsintäluvan jatkamisesta on valitettu. New Peak on hakenut Tukesilta päätöstä, että se voisi jatkaa tutkimuksia, että vaikka päätös etsintäluvasta ei ole lainvoimainen. Hopeavuori 4:n etsintäluvasta on valitettu korkeimmalle hallinto-oikeudelle. HÄSA

Menot