Kanta-Häme

Lähes 200 kuvaa Hämeestä taidemuseossa

– Olen ihan liikuttunut. Olen tottunut näkemään näitä töitä Tervakosken Seuratalolla pienenä ryppäänä, vähän ahdingossa, sanoo Pirkko Tiukka.

Tiukka on Tervakosken Taiderengas ry:n puheenjohtaja. Yhdistyksen 350 teoksen kokoelmasta on nyt viitisenkymmentä maalausta ja grafiikkatyötä esillä Hämeenlinnan Taidemuseon uudessa näyttelyssä Yhteiset kuvamme.

– Erilainen ympäristö, erilaiset rinnastukset. Ihastuttavaa!

Mies Taiderenkaan laajan kokoelman takana on kansalaisopiston rehtori Reino Salmela (1914–2000). Viipurissa syntynyt Salmela muutti Tervekoskelle vuonna 1940 ja oli mukana kaikessa mahdollisessa kulttuuritoiminnassa musiikista teatteriin.

– Hän oli supliikkimies, jolla oli hyvät verkostot. Salmelan ideana oli saada teokset lahjoituksina, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Helena Hajanti.

Museon amanuenssi Päivi Viherluoto muistelee ensimmäistä käyntiään Seuratalolla 1980-luvulla.

–Siitä positiivisesta kulttuurisokista selviämiseen meni useampi päivä!

Näyttely kokoaa saman katon alla kuusi eri osiota, joissa yhdistyvät omaleimaisten taiteilijoiden tunnetut ja harvemmin nähdyt teokset. Esillä on kaikkiaan noin 180 työtä.

– Haluamme nostaa maakunnan hienoja kokonaisuuksia laajempaan tietoisuuteen, sanoo Viherluoto.

Näyttely alkaa – tai päättyy – Minun valintani -teosryhmään. Sen muodostavat viisi kuvaparia, jotka maahanmuuttaja hankkeessa mukana ollut työryhmä on valinnut museon kokoelmista.

Taiteilijoita tuntematta Arvi Pongi valitsi pariksi Hjalmar Munsterhjelmin Hämeenlinna-maalauksen vuodelta 1872 ja Pekka Luukkolan soutuvene-aiheisen valokuvateoksen vuodelta 2010.

– Romanttisesti ajateltuna Hämeenlinna on Suomen historiallinen sydän. Teokset voi yhdistää vaikkapa niin, että tässä soudetaan nykypäivään, sanoo historiasta kiinnostunut Pongi.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Ateneum lähettää kaksi klassikkoteosta, Helene Schjerfbeckin Toipilaan ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kasken, kiertueelle yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Hämeenlinnaan näistä saadaan jälkimmäinen.

– Se tulee meille Turusta 20. kesäkuuta ja jatkaa matkaa Lappeenrantaan heinäkuun lopussa. Raivaamme teokselle tilaa Järnefeltin omaan osioon, sanoo Viherluoto.

Ennen kesää taidemuseo tekee uuden aluevaltauksen, kun Vantaan taidemuseo Artsi vierailee Hämeenlinnassa katutaidenäyttelyllä.

– Helmikuun puolivälissä räiskyy. Acton, Trama ja X ovat katutaiteen huippunimiä. Toisen osan Artsi goes Hml -näyttelystä muodostaa nykytaide meidän omista kokoelmista, kertoo amanuenssi Maria Laine.

Suomi 100-juhlavuoden päänäyttelyssä, joka aukeaa kesäkuun alussa, taidemuseo esittelee kotimaisen maisemamaalauksen mestareihin lukeutuvan Werner Holmbergin taidetta. HÄSA

 

AUKEAA TÄNÄÄN Yhteiset kuvamme -näyttely Hämeenlinnan Taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa 19.11.2017 asti.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic