Kanta-Häme

Tuhannet kuntoilijat ovat kokeilleet tai käyttävät doping-aineita - Suurin käyttäjäryhmä nuoret miehet

Yli 10 vuoden ajan personal trainerin tötä tehnyt Pia Ali-Rekola sanoo, ettei hänellä ole työssään koskaan tullut vastaan tilannetta, jossa asiakas olisi kysellyt mistä doping-aineita voisi hankkia. Kuva: Pekka Rautiainen
Yli 10 vuoden ajan personal trainerin töitä tehnyt Pia Ali-Rekola sanoo, ettei hänellä ole työssään koskaan tullut vastaan tilannetta, jossa asiakas olisi kysellyt mistä doping-aineita voisi hankkia. Kuvat: Pekka Rautiainen

Noin 1 prosentti Suomen aikuisväestöstä, eli tuhannet kuntoilijat käyttävät tai ovat kokeilleet doping-aineita.

A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin kehittämiskoordinaattori Ville Leskinen kertoo, että kuntoilijoista dopingia käyttävät yhä pääasiassa nuoret miehet.

– 20–35 -vuotiaat miehet ovat suurin yksittäinen käyttäjäryhmä, mutta doping-aineita käytetään kaikissa ikäryhmissä.

Suomessa ei ole salikauppakulttuuria

Varmaa tietoa doping-aineiden käytön yleisyydestä ja markkinoista on huonosti saatavilla. Aineita tilataan tyypillisesti omaan käyttöön pieninä erinä, minkä vuoksi kokonaiskuvaa on vaikea hahmottaa.

– Suomessa ei ole samanlaista kuntosalikaupankäynnin kulttuuria kuin monessa muussa maassa. Yleisimpiä hankintakanavia ovat netin pimeät markkinat sekä postitilaukset Kiinasta ja muualta Aasiasta, Ville Leskinen kertoo.

Dopingia käytetään yleensä lihasvoiman hankkimisen ja rasvanpolton tehostamiseksi. Näiden lisäksi käytetään dopingin haittoja vähentävien tuotteita, joilla pyritään esimerkiksi pitämään kehon oma hormonituotanto yllä.

Yleisimpiä lihasten kasvua edistäviä aineita ovat anaboliset steroidit ja testosteroni, sekä toimintakykyä ja kestävyyttä lisäävä efedriini. Erityisen vaarallista on rasvanpolttoon käytetty, synteettisesti valmistettu DNP, jonka yliannostukseen liittyy välitön kuolemanvaara.

Palauttavista ja dopingin haittoja ehkäisevistä aineista käytetyimpiä on istukkahormoni.

A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin mukaan jopa 10 000 kuntoilijaa käyttää säännöllisesti doping-aineita. Kuva: Pekka Rautiainen
A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin mukaan jopa 10 000 kuntoilijaa on kokeillut tai käyttää säännöllisesti doping-aineita.

Lähettiläs puhtaan liikunnan puolesta

A-klinikkasäätiö tekee työtä doping-tietouden kasvattamiseksi pyytämällä liikuntapaikkoja tekemään antidoping-sitoumuksen. Tällaisen sitoumuksen on tehnyt noin 670 liikunta-alan toimijaa.

Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläs Mikko Lemettilä on parhaillaan tekemässä työtä Hämeenlinnassa saadakseen paikalliset toimijat sitoutumaan dopingin vastaiseen työhön.

– Toimintamallissa sitoudutaan ehkäisemään käyttöä puuttumalla ja valistamalla. Ketään ei syyllistetä tai moralisoida, vaan ennemmin tarjotaan apua, Lemettilä kertoo.

Hämeenlinnalaisten liikuntayrittäjien mukaan ”kuntodopingin” käyttö ei saleilla juuri näy.

Kuntokeitaan Jussi Wickström toteaa, ettei ole havainnut dopingin käyttöä, vaikka salilla käy paljon nuorta väkeä.

– Kontaktit syntyvät varmaan muuta kautta kuin kuntosaleilla.

Sinänsä Wickström ei epäile A-klinikkasäätiön lukuja doping-aineiden käyttäjien määrästä.

– Kyllä se varmaankin on yleistynyt.

”Aineita varmasti saatavilla, mutta ei niitä erikseen tarjota”

Suositun crossfit-harjoittelun parissa järjestetään Suomessa paljon epävirallisia kilpailuja. Crossfit Hämeenlinnan Juuso Hannunkivi kertoo, että doping-testausta ei vielä tehdä kotimaisissa kisoissa.

– Suunnitteilla on kansallisen lajiliiton perustaminen, jonka alaisuudessa järjestetyissä kilpailuissa voisi tehdä doping-testejä. Tosin ainakaan meidän salimme kävijöiden suhteen ei ole ollut yhtään epäilyä, että jotain käytettäisiin.

Hannunkivi ei usko dopingin kuuluvan ylipäätään crossfitin lajikulttuuriin.

– Aineita varmasti on saatavilla ja joissakin lajeissa se voi olla yleisempää. Varmasti Hämeenlinnastakin saa aineita, jos haluaa. Ei niitä kuitenkaan erikseen tarjota, enkä ole kuullut, että niitä liikkuisi erityisen paljon.

Sporttimekka-salin yrittäjä Toni Rämö sanoo, että häneltä on noin seitsemän vuoden toiminta-aikana kysytty kahdesti, mistä doping-aineita voisi ostaa. Salilla on lisäravinnekauppa salin yhteydessä ja verkossa.

– Näillekin kyselijöille tuli uutisena se, että Suomessa tarvitsee joihinkin tuotteisiin reseptin tai ne voivat olla laittomia. Joissakin maissa on apteekeista vapaasti ostettavissa aineita, joita ei Suomessa saa myydä.

Rämö huomauttaa, että perinteinen käsitys dopingin yleisyydestä yksinomaan kehonrakennusta harrastavien keskuudessa ei välttämättä pidä paikkaansa.

– En ota asiaan kantaa, mutta kai niitä käytetään lajissa kuin lajissa.

Myös Hämeenlinnan kaupunki on sitoutunut toimintamalliin ja antanut lupauksen, että kaupungin liikuntapaikoissa treenataan ilman dopingaineita ja kannustetaan terveellisiin elämäntapoihin sekä terveysliikuntaan. HäSa

 

Korjattu 2.10. klo 14.18.: Poistettu otsikosta ja leipätekstistä tieto, että testosteronituotteiden käyttö olisi lisääntynyt merkittävästi. Poistettu myös tieto, että tieto doping-aineiden käyttäjien määrästä perustuisi THL:n päihdetutkimukseen. Tiedot olivat virheellisiä.