Kanta-Häme Hämeenlinna

Lähes 90 Hämeenlinnan työntekijää on ottanut lainaa pyörää varten – "Varmaan olisin muuten jättänyt taas hankkimatta"

Hämeenlinna on viime marraskuusta lähtien tarjonnut työntekijöilleen henkilöstöetuutena mahdollisuutta ottaa lainaa tavallista tai sähköavusteista polkupyörää varten. Noin 90 työntekijää on tarttunut etuun.
Eliisa Erkamo osti kaupungin lainan avulla sähköavusteisen pyörän. Kuva: Pekka Rautiainen

Lähes 90 Hämeenlinnan kaupungin työntekijää on hyödyntänyt kaupungin pyörälainaa.

Hämeenlinna on viime marraskuusta asti tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden ottaa lainaa joko perinteistä polkupyörää tai sähköpyörää varten.

Vuoden 2019 aikana lainahakemuksia tuli 20 kappaletta, ja tänä vuonna lainaa on hakenut lähes 70 työntekijää, kertoo henkilöstösihteeri Merita Mäkinen. Lainalla on hankittu sekä sähköpyöriä että kalliimpia, tavallisia polkupyöriä.

Hämeenlinnan pääkirjaston kirjastovirkailija Eliisa Erkamo on yksi lainalla sähköpyörän hankkineista työntekijöistä. Pyörä on ehtinyt olla hänellä vasta kaksi viikkoa. Erkamo oli harkinnut sähköpyörän ostamista jo useamman vuoden, mutta hinta tuntui kovalta.

– Varmaan olisin muuten jättänyt pyörän taas hankkimatta, jos ei olisi ollut tätä kaupungin lainan mahdollisuutta.

Sähköpyöriä on joka lähtöön

Korottoman lainan suuruus on vähintään 600 euroa ja korkeintaan 2500 euroa. Laina peritään takaisin palkanmaksun yhteydessä maksimissaan kahden vuoden aikana. Takaisinmaksusta tehdään sopimus. Pyörää ei saa laina-aikana myydä eteenpäin.

Sähköpyörien hinnat pyörivät 2000 euron molemmin puolin. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi akun kesto ja moottori.

– Pyöriä on niin monenlaisia, että pelkästään vaihtoehtoihin tutustumiseen meni aikaa. Omaa käyttötarkoitusta kannattaa miettiä, Erkamo sanoo.

Erkamo itse käyttää pyörää kuntoiluun sen nivelystävällisyyden takia, eikä hänen pyörässään ole tehokkainta mahdollista sähköavustusta. Kahden ensimmäisen viikon aikana tuli pyöräiltyä jo 100 kilometriä. Erkamon työmatka on niin lyhyt, että se taittuu vanhalla, tavallisella pyörällä.

Hämeenlinnan tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Pyörälaina on yksi osa hiilineutraaliuteen tähtäävistä toimista. Lisäksi sillä halutaan edistää työhyvinvointia ja liikuntaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Erkamo pitää pyöräilystä, sillä se on etenkin nivelille hyväksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Laina saa kiitosta työntekijöiltä

Lainaa voivat ottaa vain vakinaisessa työ- tai virkasuhteessa olevat ja ne määräaikaiset työntekijät, joiden palvelusuhde kestää vähintään kaksi vuotta pyörän hankkimisesta.

Henkilöstöetuuden käsittely oli Erkamon mielestä vaivatonta. Lainaa varten piti täyttää ja lähettää hakemus, ja päätös tuli Erkamon mukaan nopeasti.

Erkamo on jutellut pyörälainasta myös muiden sitä ottaneiden kaupungin työntekijöiden kanssa. Idea hankintalainaan tuli alun perin henkilöstöltä itseltään.

– Mielestäni tämä on loistava juttu, ja ihmiset tuntuvat olevan tyytyväisiä. HÄSA

Kaupungin henkilöstöedut

Hämeenlinna on pyörien lisäksi tarjonnut jo vuodesta 2002 asti mahdollisuutta lainata rahaa maksimissaan 1500 euron tietokonetta varten.

Pyörälaina on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Kaupunki on lahjoittanut tasavuosia töissä olleille työntekijöilleen pyöriä. Lahja on lunastettavissa ensimmäisen kerran 20 vuoden palveluksen jälkeen.

Yli 90 prosenttia työntekijöistä valitsee lahjakseen polkupyörän, vaikka muutakin on tarjolla.

Kaupungilla on yli 3 400 työntekijää.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic