Kanta-Häme

Lähi-Tapiolan perustaminen oli vastaisku pankkien vallalle

Lähi-Tapiolan hallituksen jäsen ja Tapiola-yhtiöiden pitkäaikainen entinen pääjohtaja Asmo Kalpala oli vahva vaikuttaja, kun Lähivakuutus ja Tapiola fuusioituivat Lähi-Tapiolaksi tämän vuoden alussa.

– Pankkien hallitsema suomalainen finanssikenttä on ollut yksi maailman keskittyneimmistä. Kun markkinoille syntyy liian vahvat ja määräävät asemat, markkinoiden kehitys alkaa hidastua ja yhteiskunnan kannalta syntyy vaarallisia riskikeskittymiä. Lähi-Tapiolan perustaminen oli vastaisku rahatalouden pankkikeskeisyydelle ja harvainmarkkinalle.

Kalpala sanoo aina halunneensa edistää tasapainoisempaa finanssimarkkinaa, jossa toimijat ovat puhtaammin asiakkaiden palvelijoita ja vähemmän vallankäyttäjiä.

– Lähi-Tapiolaa perustettaessa halusimme tuoda markkinoille jotain tärkeää uutta, joka toimii yhteiskunnan ja ihmisten hyväksi.

Lähi-Tapiola on keskinäinen vakuutusyhtiö, joka on asiakkaiden keskinäisesti omistamia.

– Yhtiön päätarkoitus ei ole tehdä voittoa, vaan palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla, Kalpala painottaa.

Lähi-Tapiola on Pohjolan jälkeen toiseksi suurin vahinkovakuuttaja. Kalpalan mukaan Lähi-Tapiola on myös alan vakavaraisin ryhmittymä suomalaisessa finanssikentässä.

Sata vuotta yhteistyötä

Kalpala luonnehtii ensi vuoden alussa tapahtuvaa S-Pankin ja Lähi-Tapiola Pankin fuusiota strategiseksi kumppanuudeksi.

Fuusiossa kaksi pankkia menee yhteen ensi vuoden alussa, ja pankin nimeksi tulee S-pankki. Uudesta pankista S-ryhmä omistaa 75 prosenttia ja Lähi-Tapiola 25 prosenttia.

– Lähi-Tapiolan ja S-ryhmän rakenteet vastaavat pitkälle toisiaan, mikä tarjoaa hyvän alustan yhteistyölle. Tapiola Pankkia perustettaessa 2000-luvun alussa S-ryhmä oli keskusteluissa mukana, mutta sillä kertaa hanke raukesi.

– Tapiola syntyi vuonna 1982, kun Aura ja SOK-laiseen osuuskaupparyhmään kuulunut Pohja löivät hynttyyt yhteen. Meillä on ollut S-ryhmän kanssa yli sata vuotta läheistä yhteistyötä, Kalpala muistuttaa.

Pääomaa sijoittamalla

Lähi-Tapiolan varainhoitoyhtiö jatkaa Lähi-Tapiolan omistuksessa. Lähi-Tapiola Varainhoito vastaa fuusion jälkeenkin Lähi-Tapiola-nimisten rahastojen salkunhoidosta.

– Keskinäiselle vakuutusyhtiölle sijoittaminen on keskeinen osa pääoman hankintaa. Kalpala sanoo.

Kalpalan mukaan vuonna 2004 toimintansa aloittanutta Tapiola Pankkia, nykyistä Lähi-Tapiola Pankkia ei tule ikävä.

– Fuusio tuo lisäarvoa asiakkaille, mikä on kaikkein tärkeintä. Nimiasioihin ei kannata takertua.

Pankkien yhdistyminen uudeksi S-Pankiksi vaatii vielä Finanssivalvonnan sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnät. Lisäksi uuden pankin on haettava oma pankkitoimilupa. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic