Kanta-Häme

Lähiherkkuja juhannuspöytään

Kimmo Skogbergillä on myynnissä sekä käsin että koneella nostettua timo-perunaa Lopelta.

– Käsin nostettaessa perunan kuori säilyy ehjänä, joten se säilyy myös pidempään.

Käsin nostettu timo maksaa seitsemän euroa kilolta ja koneella nostettu puolestaan viisi euroa kilolta.

Skogbergillä on myynnissä myös porkkanaa, sipulia ja naurista.

– Ne ovat vaimon serkun tilalta Tuomolasta.

Kalle Leipälä kasvattaa harrastusmielessä siikli-perunaa hakelämmityksen avulla Kalvolan kirkolla. Siikli-lajike kypsyy normaalisti vasta keskikesän jälkeen, mutta kasvihuoneoloissa kasvattamalla sitä saadaan jo juhannuspöytään.

Kalaa Hämeenlinnan torilla myy Auvisen kala.

Myyjä Kimmo Kukkosen mukaan parhain menekki on ollut savusiialla sekä graavi- ja kylmäsavulohella.

Torilta saunavihdat juhannuslöylyihin

Ritva Bomberg myy torilla vihtoja. Koivu on peräisin Janakkalasta Koljalan kylästä.

Hän kertoo, että koivun tuoksu houkuttelee ostamaan vihtoja erityisesti juhannuksena ja jouluna.

– Kaikenikäiset saunojat vihtovat, mutta nuoret ostavat vihtoja erityisesti juhannukseksi, Blomberg sanoo.

Puutarhayrittäjä Sami Heikkilä kertoo, että kesäisin kukkien ostaminen riippuu hieman säästä.

– Mitään suosikkikukkia ihmisillä ei tunnu olevan. Pelargonia on melko varma kesäkukka, Heikkilä sanoo.

Tomaattiamppelia hän sanoo myyneensä tänä kesänä tavallista enemmän. Kukkien lisäksi Heikkilältä löytyy hyötykasveja yrteistä tomaatin ja salaatin taimiin. (HäSa)