Kanta-Häme

Lähihoitajakoulutus alkaa pian Riihimäellä

Laboranttien, vaateompelijoiden sekä siivoajien koulutus loppuu Riihimäeltä ja Hyvinkäältä lähivuosina, kun Hyria kehittää ja uudistaa koulutustarjontaansa.

Tilalle tuodaan Riihimäelle kauneudenhoitajien, lähihoitajien, suunnitteluassistenttien ja Hyvinkäälle viherrakentamisen sekä lapsi- ja perhetyön koulutusta.

Tämän kevään yhteishaussa Hyrian tarjonta ei ole viime vuodesta muuttunut. Muutokset käynnistetään vasta ensi vuodesta ja toteutetaan vuoteen 2017 mennessä. Aikataulu on rehtori-toimitusjohtaja Jarno Tuimalan mukaan työn alla.

Hyria jakaa lähivuosina eri alojen koulutusta kahden kaupungin kesken uudella mallilla. Jarno Tuimala perustelee uudistusta tilojen käytön tehostamisella, mutta myös tyttö- ja poikavaltaisten alojen koulutuksen tasaamisella.

Lisää kauneudenhoitoa, vähemmän merkonomeja

Uudistuksen yhteydessä vähennetään koulutusta aloilla, jotka kärsivät opiskelijapulaa tai joista valmistuneille ei löydy seutukunnalta töitä.

– Ylivoimaisesti eniten on koulutettu merkonomeja, mutta nyt aloituspaikkoja vähennetään. Aloittajista on valmistunut vain puolet, kun osa on hakeutunut kesken muihin opintoihin, töihin tai armeijaan, Tuimala toteaa.

Toinen nyt supistettava suosikkiala on media-assistenttien koulutus. Opiskelijoilla ei ole motivaatio- tai valmistumisongelmia, mutta valmistumisen jälkeen töitä ei tahdo löytyä.

Siivousala eli koti- ja puhdistuspalveluiden koulutus lopetetaan nuorilta kokonaan ja koulutus keskitetään aikuisopetukseen.

– Nuoret eivät ole kiinnostuneita puhdistusalasta, perustelee Tuimala.

Eniten nuoret hakevat eläintenhoitajan koulutukseen sekä taidealoille. Niissä hakijoita on ollut aloituspaikkaa kohti jopa kahdeksan. Paikkoja on vähän eikä työllistyminen ole helppoa.

Jäljelle neljä opetuspistettä

Hyria keskittää opetusta erityisesti Karankadun yksikköön, maaseutuoppilaitokselle ja Kauppalankadun entiselle terveydenhoito-oppilaitokselle. Riihimäelle jää jäljelle vain Sakonkadun entinen ammattioppilaitos. Aikuisopetus siirtyy Teollisuuskadulta Sakonkadulle jo tänä vuonna. Käräjäkadun siirtoaikataulu ratkeaa myöhemmin.

Riihimäeltä siirretään rakentamisen ja ympäristön koulutusta Hyvinkäälle Uudenmaan maaseutuopistolle, jonne keskitetään myös viheralojen ja puutarharakentamisen sekä taidealojen opetus.

Automaatiokoulutus keskitetään Hyvinkäältä Riihimäelle Sakonkadun oppilaitokseen, jonne on rakennettu eu-rahoituksella sähkö- ja automaatiokoulutusta varten tilat laitteistoineen. Riihimäen kaikki koulutus aikuiskoulutusta myöten on tarkoitus lähivuosina keskittää Sakonkadulle.

Hyvinkäältä siirtyy parturi-kampaajien koulutus Riihimäelle, jonne haetaan lupaa käynnistää myös kauneudenhoitoalan koulutusta. Lähihoitajakoulutusta laajennetaan Hyvinkään lisäksi Riihimäelle, josta lopetetaan koti- ja puhdistuspalvelujen koulutus.

Hyria vähentää merkonomi- ja datanomikoulutustaan samoin kuin media-assistenttien koulutusta.

Hyria-koulutuksen hallitus on hyväksynyt koulutusstrategian vuosille 2013-2017. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020