Kanta-Häme Hämeenlinna

Jukolassa kaikki on vähän paremmin – Lähiö kantaa mainettaan vuosikymmeniä

Kaupungin suurimmassa lähiössä elämä on yhteisöllistä.
Pub Jukolan Jussissa on seinällä muistotaulu siitä, kun Kauniiden ja Rohkeiden Ridge villitsi lähiön. Tapio Laineelle taulu on jo tullut tutuksi. Kuva: Sara Aaltio
Pub Jukolan Jussissa on seinällä muistotaulu siitä, kun Kauniiden ja Rohkeiden Ridge villitsi lähiön. Tapio Laineelle taulu on jo tullut tutuksi. Kuva: Sara Aaltio

Pub Jukolan Jussin aamupäivä on rauhallinen.

Ravintolan seinällä on taulu, johon on koottu valokuvia yhdestä lähiön tähtihetkestä 1990-luvulla. Silloin Kauniiden ja rohkeiden jykeväleukainen Ridge (näyttelijä Ron Moss) villitsi naisia torilla niin, ettei se hevin unohdu.

Seinältä ei ole unohdettu myöskään pubin ensimmäisten ravintoloitsijoiden Matin ja Eskon aloittamaa perinnettä, joka on yhä hengissä. Miehet tapasivat järjestää nimittäin pubin syntymäpäivät, joiden viihdyttäjänä oli laulaja Matti Esko.

– Tämä on kuin iso kylä. Jukolassa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Kun lähtee kapakasta, voi hakea muijalle vielä katumuskukatkin tuosta viereisestä kukkakaupasta, tiskiin nojaileva Tuomas Berg vinoilee.

Varsinaisessa Jukolan lähiössä asukkaita on parituhatta. Se on harjun yli tultaessa portti Hämeenlinnan kantakaupungin läntiseen osaan, jossa asukkaita on kaikkiaan yli 11 000 ja alue kasvaa yhä kohisten.

Vanajan kuntaan kuuluneen Jukolan rakentaminen alkoi vasta 1980-luvun alussa. Ensimmäisinä nousivat lämpökeskus ja koulu sekä päiväkoti. Koska Jukola on Hämeenlinnan uusin ja suurin lähiö, on siellä muita lähiöitä enemmän jalkakäytäviä, pyöräteitä ja tilaa hengittää.

Jehovan todistajilla on vakituinen paikka aivan S-marketin kulmassa. Johanna ja Tomas Narsikka nauttivat työstään eli julkisesta todistamisesta.

– Täällä elämä tuntuu olevan hirveän yhteisöllistä. Ihmiset suhtautuvat toisiinsa mukavasti, Johanna Narsikka sanoo

Vaikka Jukolassa onkin vielä palveluita, on se menettänyt 2000-luvulla kirjastonsa, apteekkinsa ja K-kauppansa. Viimeksi Jukolasta lähtivät kunnaneläinlääkärit Kaurialaan tilojen sisäilmaongelmien takia.

Ongelma ei ole näin synkkä. Vanhassa kirjastossa toimii nyt Setlementin läntinen kumppanuustalo ja kirjasto muutti uuteen Nummikeskukseen.

– Avasimme Jukolaan uuden apteekin, kun vanha muutti Tiiriöön. Ihmiset olivat niin iloisia, että tulivat avajaisiin kukkien kanssa, proviisori Heidi Kivelä muistelee.

Yhtä lailla närkästystä synnytti myös K-kaupan lopettaminen Jukolassa viisi vuotta sitten. Uusi kauppa avataan vielä tien toisella puolella olevalle pellolle, kun Kanta-Hämeen keskussairaalan uudisrakennuksen suunnitelmat etenevät.

 

Hämeen setlementin aluetyönpäällikkö Marianna Roine on työskennellyt lähiöissä 16 vuotta. Hän aloitti työnsä Kotilähiö-hankkeessa Katumalla ja Nummi-Jukolassa 2000-luvun alussa.

Hämeen setlementin Marianna Roine on työskennellyt Hämeenlinnan lähiöissä jo pitkään. Hän puhuu nykyisin lähiöitä mieluummin alueista. Taustalla Lotta Ainali. Kuva: Sara Aaltio
Hämeen setlementin Marianna Roine on työskennellyt Hämeenlinnan lähiöissä jo pitkään. Hän puhuu nykyisin lähiöitä mieluummin alueista. Taustalla Lotta Ainali. Kuva: Sara Aaltio

– Me onnistuimme juurruttamaan hankkeen niin hyvin, että lähiökeskuksiin palkattiin kaksi toiminnanohjaajaa. Keskuksista tehtiin matalan kynnyksen paikkoja, jotka auttoivat syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Silloin syntyi esimerkiksi etsivä nuorisotyö, Marianna Roine kertoo.

Marianna Roine ja aluetyön koordinaattori Lotta Ainali korostavat, että lähiötyön joustettava ja vastattava asukkaiden tarpeisiin. Kun Jukolassa toivottiin perhekerhoa, päätettiin perustettiin sellainen heti.

Lähiöt on usein leimattu väärillä mielikuvilla, jotka istuvat sitkeästi.

– Emme puhu mielellämme lähiöistä, vaan alueista. Lähiöön lyöty leima ei lähde pois vuosikymmeniin, vaikka se olisikin väärä, naiset sanovat. HäSa

Kirjasto muutti Nummelle

Kirjasto muutti elokuussa Nummikeskukseen.

Hämeen Setlementin läntinen kumppanuustalo avattiin entisessä kirjastossa tammikuussa.

Yksi ruokakauppa, S-Market, jonka sisällä toimii apteekki.

K-market lopetti 2014, mutta tien toiselle puolelle tulee uusi K-market.

Torin laidalla on kaksi pubia, pitseria ja konditoria.

Jukolassa on terveyskeskus ja seurakunnan tilat, Lintukoto.