Kanta-Häme

Lähiökeskuksen vetäjä vaihtui, toiminta pysyy ennallaan

Hämeenlinnan Läntisen ja Itäisen lähiökeskuksen toiminta jatkuu asiakkaiden näkökulmasta ennallaan, vaikka taustaorganisaatiossa onkin tapahtunut muutoksia. Keskusten toiminnan kokonaisvastuu on vuoden alusta siirtynyt kaupungilta Kotilähiö ry:lle.

Muutos näkyy asiakkaille ainoastaan keskusten puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden muutoksena.

– Tämä on lähinnä hallinnollinen muutos, sillä Kotilähiö on ollut mukana lähiökeskusten toiminnassa aivan alusta lähtien ja olemme vastanneet toiminnanohjaajien palkkauksesta tähänkin asti, kertoo yhdistyksen sihteeri, Airi Raitaranta.

Kaupunki on tehnyt yhdistyksen kanssa ostopalvelusopimuksen pitkäaikaistyöttömille tarkoitettavan kuntouttavan työtoiminnan ostamisesta.

Keskuksien pyörittämisessä onkin vuoden mittaan apuna iso joukko ammattiin opiskelevia harjoittelijoita, työllistettäviä ja vapaaehtoisia.

Kotilähiö ry:n puheenjohtaja, poliisin työstä eläkkeellä oleva Martti Salonen toteaa, että yhdistyksen tarkoituksena on toimia innovaattorina ja hakea toimintaan uusia mahdollisuuksia. Uusia kumppaneita toiminnan järjestämiseen kaivataan erityisesti itäisellä puolella.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että lähiökeskukset toimivat jo hyvin laajasti ja voimavarojensa ylärajoilla, joten kovin ihmeellistä uutta ei voi odottaa, Salonen muistuttaa.

Ovi käy tiuhaan

Lähiökeskuksissa riitti viime vuoden aikana vilskettä ja käyntikertamäärät kasvoivat. Tiloiltaan ja asukaspohjaltaan suuremmassa Läntisessä keskuksessa Nummen-Jukolan alueella laskettiin vuoden aikana lähes 28 500 käyntiä ja Itäisessä keskuksessa Katumallakin lähes 20 000 kävijää.

Ovet ovat tuttuun tapaan avoinna kaikille kävijöille asuinpaikasta riippumatta. Järjestettyä ohjelmaa on viikon mittaan runsaasti käsityö- ja kielikerhoista jumppaan ja ruokailuun. Kohderyhmät vaihtelevat vauvasta vaariin.

– Koko ajan tulee myös uusia ryhmiä ja tapahtumia, joista löytyy tietoa lähiökeskuksista, neuvoo Itäisen lähiökeskuksen toiminnanohjaaja Marianna Roine.

Viikoittaisten kerhojen ja teemahetkien lisäksi keskuksissa on mahdollisuus esimerkiksi tavata asumisneuvoja, diakonityöntekijä ja sosiaalityöntekijä. Myös yhdistykset järjestävät lähiökeskuksissa omasta erikoisalastaan infotilaisuuksia. Mahdollisuus on lisäksi osallistua erilaisiin tapahtumiin ja retkiin.

Suurin yksittäinen kävijäryhmä olivat silti viime vuonnakin lähiökeskukseen lehtiä lukemaan, netissä pankkiasioita hoitamaan tai muuten vain rupattelemaan ja kahvittelemaan tulevat.

– Lähiökeskukseen voi toki tulla myös ilman asiaa, muistuttavat Marianna Roine ja läntisen keskuksen toiminnanohjaaja Tuula Heinonen. (HäSa)

Läntinen lähiökeskus, Sammontie 4 ja Itäinen lähiökeskus, Kanervatie 4. Molemmat avoinna ma ja pe 11–15, ti–to 11–17.

 

Päivän lehti

4.4.2020