Kanta-Häme

Lähiruokayrityksiä tullut Hämeeseen lisää

Kanta- ja Päijät-Hämeessä on MTK Hämeen mukaan rakennettu ilahduttavasti uusia navetoita ja lampoloita. Viljantuotanto alueella on ammattimaistunut ja yhteistyö alueen viljasektorin toimijoiden kanssa tiivistynyt, kertoo tiedotteessaan ohjelmapäällikkö Siri Taalas.

Pieniä elintarvikeyrityksiä ja suoramyyntitiloja on syntynyt lisää. Niitä on lähiruokayrityksiä yhteen kokoavalla Aitoja Makuja -sivustolla jo yli 100.

Kehitykseen osaltaan vaikuttanut Kasvua Hämeessä -teemaohjelma päättyy vuodenvaihteessa. Maa- ja elintarviketalouden kehittämisohjelmassa on nostettu esiin hämäläistä ruokaa ja sen tekijöitä vuodesta 2007 alkaen.

Eri hankkeita ovat hallinnoineet MTK Häme, ProAgria Etelä-Suomi, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Koulutuskeskus Salpaus. Ohjelmaa on rahoittanut Hämeen Ely-keskus.

Hankekokonaisuus nousi finaalipaikalle kymmenien hankkeiden joukosta valtakunnallisessa Parhaat Käytännöt 2014 -kilpailussa, jossa etsittiin Manner-Suomen Maaseutuohjelmasta rahoitettujen kehittämishankkeiden helmiä.  

Vuonna 2007 Kanta- ja Päijät-Hämeessä havahduttiin siihen, että hyvästä sijainnista, elintarvikeyrityksistä ja viljavista pelloista huolimatta alueen ruokatuotantoa vaivasi alavireisyys.

Elintarviketeollisuus sekä alan kehittäjät ja rahoittajat päättivät lyödä hynttyyt yhteen ja alueen ruokatuotannon kehittämiseksi luotiin Kasvua Hämeessä -ohjelma.

Mukana ollut 1400 maatilaa

Alueellisia ja valtakunnallisia tapahtumia järjestettiin lukuisia. Lähiruokapyöräilyt keräsivät vuosien varrella lähes 400 viljelijää, virkamiestä ja muita lähiruuasta kiinnostuneita tutustumaan hämäläisen maaseudun elintarvikeyrityksiin.

Kuntapäättäjiä ja kansanedustajia muistutettiin useissa tapahtumissa, että oman alueen ruoka julkisissa hankinnoissa jättää myös veroeurot omalle alueelle. Muita hyötyjä koituu lyhyistä toimitusketjuista ja raaka-aineiden tuoreudesta.

Maatalous- ja elintarvikeyrittäjiä koulutettiin esimerkiksi tuotannon kehittämisessä, markkinoinnissa ja ympäristöasioissa. Mukana on ollut 1400 tilaa eri tuotantosuunnista. (HäSa)