Kanta-Häme Hämeenlinna

Lähitapiolan pääjohtaja: Ihmiset tyytymättömiä ja vakuutusten tarve räjähdysmäisessä kasvussa

Tällä hetkellä erityisesti julkinen perusterveydenhuolto on selvästi vaikeuksissa.
- Yhtiön on tuotettava maltillisesti plussaa, jotta se pystyy kehittämään toimintaansa, Lähitapiolan pääjohtaja Juha Koponen sanoo.

– Yksityisten vakuutusten on tarkoitus olla julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa täydentäviä. Tällä hetkellä niiden tarve on räjähdysmäisessä kasvussa, sanoo Lähitapiolan pääjohtaja Juha Koponen.

Koponen kertoo yhtiön saaman asiakaspalautteen kertovan, että ihmiset eivät ole tyytyväisiä saamiinsa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.

– Tällä hetkellä erityisesti julkinen perusterveydenhuolto on selvästi vaikeuksissa.

Lähitapiola on ottanut strategiakseen tarjota asiakkailleen ”elämänturvaa”, johon kuuluvat myös terveyteen liittyvät vakuutukset.

– Henkilökohtaisesti toivoisin, että julkiset palvelut olisivat hyvässä kunnossa ja toimisivat. Ne tukevat tasa-arvoa.

Lähitapiola on ottanut strategiaansa turvallisuuden, talouden ja terveyden.

Sijoitustuottoihin ei voi luottaa

Lähitapiola on suuri finanssiryhmä, joka koostuu alueellisista yhtiöistä ja niiden osittain omistamista valtakunnallisista yhtiöistä. Koska Lähitapiolan alueellisetkin yhtiöt ovat keskinäisiä yhtiöitä, ryhmän omistavat kokonaan vakuutuksenottajat.

– Keskinäinen yhtiö eroaa voittoa tavoittelevasta, koska sen tehtävä on tuottaa turvaa voiton sijaan. Yhtiön on kuitenkin tuotettava maltillisesti plussaa, jotta se pystyy kehittämään toimintaansa.

Vakuutusyhtiöille tärkeää on sen omien ja vakuutettujen varojen sijoittaminen tuottavasti.

– Sijoitustoiminnalla ei voida korvata oman toiminnan tehokkuutta. Emme voi laskea epävarmojen sijoitustuottojen varaan.

Riskitasoa on laskettu

Lähitapiola luonnehtii sijoitustoimintansa linjaa ”varovaiseksi”. Perinteisesti varovaisina sijoituksina pidetään alhaisen tuoton korko- ja kiinteistösijoituksia, joista osa on nyt osoittautunut myös erittäin riskialtteiksi.

– Markkina on erittäin haastava. Matala korko, osakekurssien korkea taso ja markkinoiden riskit ovat tänä vuonna isoja kysymyksiä.

– Kaikki sijoittajat ovat joutuneet hyväksymään aiempaa enemmän riskiä saadakseen tuottoa. Me olemme kuitenkin jo laskeneet sijoitusten riskitasoa.

Koposen mukaan nyt on kuitenkin merkkejä, että kaikki synkät arviot kehityksessä eivät ehkä käykään toteen.

– Tarjoamme vakuutusasiakkaillemme yhä 1 prosentin korkotuottoa. Se on nyt kova tarjous, Koponen huomauttaa.

Ei yhteisvastuuta

Pankit ovat kärvistelleet alati kiristyvän EU-sääntelyn kourissa.

– Nyt tiukempi sääntely tulee pienellä viiveellä vakuutusalalle, Koponen toteaa.

Koposen mielestä EU-tason tiukkaan vakuutussääntelyyn liittyy ongelmia. Yksi on, että se ei ota lainkaan huomioon erilaisia paikallisia oloja.

– Toinen on, miten se saadaan pysymään ajan tasalla. Sääntelyä tehdään, kun havaitaan jälkikäteen jokin ongelma. Kun säännökset on tehty, tilanne on jo toinen.

EU:hun on rakennettu niin sanottua pankkiunionia, johon kuuluisi myös yleiseurooppalainen yhteisvastuu talletuksista. Finanssiala on varoittanut vakuutusalan vastaavista suunnitelmista.

– Henkilökohtaisesti en ole eurooppalaisen yhteisvastuun kannattaja. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic