fbpx
Kanta-Häme

Lahjailmoituksia ei ole jätetty eduskuntaan

Eduskunnan keskuskanslia ei ole saanut yhtään lahjailmoitusta kansanedustajilta.

Vuoden 2015 maaliskuussa hyväksytty uusi eduskunnan työjärjestys määrää kansanedustajia ilmoittamaan keskuskansliaan jokaisesta sellaisesta lahjasta, jonka arvo on yli 400 euroa. Sääntö koskee sekä kansanedustajien virallisia että epävirallisia tilaisuuksia.

Eduskuntasihteeri Heikki Helon mukaan keskuskansliaan ei ole toistaiseksi ilmoitettu yhtään saatua lahjaa. Lahjailmoitusrekisteri on julkaista tietoa, ja lahjatiedot on tarkoitus julkaista jokaisen kansanedustajan osalta eduskunnan verkkosivuilla.

– Ilmoitus tulee puhemiesneuvoston ohjeen mukaan tehdä lahjan saantiajankohtaa seuraavan kuukauden loppuun mennessä, Helo vastaa.

Kansanedustajien pitää ilmoittaa myös, jos he ovat vuoden aikana vastaanottaneet yhteensä 400 euron edestä lahjoja samalta taholta.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on tietoinen nykyisestä 400 euron säännöstä. Hän kertoo pitävänsä kirjaa saamistaan lahjoista.

Heinonen kertoo, että hänen saamansa lahjat ovat usein lippuja erilaisiin konsertteihin tai teatteriesityksiin. hän kuitenkin uskoo, että lahjojen suhteen voi kansanedustajille tulla virheitä.

– Virheitä voi sattua varsinkin, jos käy saman tahon, kuten kunnan, tilaisuuksissa vuoden aikana usein, Heinonen kertoo.

Lahjailmoituksen laiminlyönnistä ei ole eduskunnan työjärjestyksessä säädetty rangaistusta.

Nykyisestä eduskuntakaudesta lähtien kansanedustajien on pitänyt ilmoittaa myös kaikki sidonnaisuutensa ja niistä saadut tulot eduskunnan keskuskansliaan. Ilmoitukset tehdään vuosittain.

Vuoden 2015 päivitettyjen tuloilmoitusten viimeinen jättämispäivämäärä oli kesäkuun 30. Tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri, kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) ei jättänyt eduskunnan keskuskanslialle vaadittua sidonnaisuuksien tuloilmoitusta ajoissa kirjallisesti.

Mykkänen kuitenkin jätti sidonnaisuusilmoituksensa Valtioneuvoston kanslialle kesäkuun lopussa sen jälkeen, kun hänet nimitettiin ministeriksi.

Mykkäsen erityisavustaja Suvi Aherto kertoo, että eduskunnan keskuskanslialle oli jätetty suullisesti ilmoitus siitä, että edellisvuoden ilmoitukseen ei ollut muutettavaa. Kyse oli hänen mukaansa informaatiokatkoksesta, ja kirjallinen ilmoitus jätettiin torstaina.

Kansanedustaja Juho Eerola (ps.) ei myöskään ollut jättänyt ilmoitusta määräaikaan mennessä. Hänen avustajansa mukaan kyse oli siitä, ettei Eerolalla ollut muutettavaa viime vuoden ilmoitukseensa. HäSa

Menot