Kanta-Häme

Lahtelainen Juha-Pekka Liljander on Hämeen kesäyliopiston uusi rehtori

"Olen helposti lähestyttävä ja henkilöstölähtöinen johtaja."
- Olen valmis myös nimikeskusteluun, jos kesäyliopiston nimeä halutaan toimintamallin muuttuessa uusi nimi, sanoo vasta valittu rehtori Juha-Pekka Liljander.

Lokakuussa Hämeen kesäyliopiston rehtorin tehtävässä aloittaa Juha-Pekka Liljander. Lahtelainen kasvatustieteiden tohtori ottaa tehtävän vastaan murroksessa, jossa odotetaan jännityksellä mahdollista maakuntahallinnon uudistusta. Jos uudistus toteutuu, ei Hämeen liitto enää voi ylläpitää kesäyliopistoa, joten käynnissä on jo uuden toimintamallin kehittely.

– Kysymys ylläpitäjästä on haaste, joita muutosjohtajuus tuo aina vastaan. Kun selvitykset valmistuvat, käyn ne kaikki läpi ja ratkaisen oman näkemykseni siitä, mikä on paras vaihtoehto. Tärkeintä on säilyttää kesäyliopiston asema maakunnan kehittämisen ja osaamisperustan rakentajana.

Sen verran Liljander on jo ehtinyt miettiä tilannetta, että pystyy listaamaan muutamia perusasioita, joita toimintamalli ei saa horjuttaa. Kaikki liittyvät yhteistyöhön.

– Kesäyliopisto on pääasiallinen yliopistollisen koulutuksen järjestäjä maakunnassa. Alueen kuntiin on säilytettävä toimivat suhteet, samoin yliopistoihin, Hämeen ammattikorkeakouluun ja myös valtakunnan muihin kesäyliopistoihin.

Aikana, jolloin maan hallitus on useaan otteeseen leikannut koulutusmäärärahoja, Liljander uskoo joutuvansa myös ratkomaan toiminnan edellytysten säilyttämistä. Jos valtionosuudet edelleen kaventuvat, on tuloja löydettävä muuta tietä.

– Tämä on myös aikakausi, jolloin digitalisaatio aiheuttaa työelämässä jatkuvaa täydennyskoulutuksen tarvetta. Sillä saralla on tilaa kasvulle ja kesäyliopisto voi tarjota hyvin osaavaa koulutusta. Tosin täydennyskoulutus on kilpailtu ala, mutta maakunnassa sitä voidaan tarjota hyvässä yhteistyössä Hamkin kanssa. Molemmille löytyy oma profiili.

Nyt 54-vuotias Juha-Pekka Liljander asuu vaimonsa kanssa Lahdessa. Hän on työskennellyt Setlementtiliiton omistamassa Viittakivi oy:ssä tutkimusjohtajana ja aiemmin myös Helsingin yliopiston Palmenian Lahden alueyksikön johtajana sekä Helsingissä korkeakoulutusta antavan Stadian eli nykyisen Metropolian vararehtorina.

Hämeen kesäyliopiston rehtorin virka tuli haettavaksi kesällä, kun Tarja Hovila siirtyi Hämeen ammatti-instituutin johtajaksi. HäSa