Kanta-Häme

Lahti voitti taas Hämeenlinnan

– Maahanmuuttoviraston perustamat uudet toimipisteet Lahdessa ja Tampereella helpottavat ja toivottavasti nopeuttavat esimerkiksi muukalaispassin saamista, arvioi Harvialan ryhmäkoti- ja tukiasumisyksikön johtaja Tapio Vesa.

Uusien toimipisteiden perustaminen siirtää lupakäsittelyjä poliisilta maahanmuuttovirkailijoille. Kanta-Hämeen maahanmuuttajien tai alaikäisten edustajien ei enää tarvitse asioida poliisilaitoksella eikä lähteä Helsinkiin maahanmuuttovirastoon.

– Esimerkiksi muukalaispassin hakeminen poliisilta on tähän saakka vienyt puolisen vuotta. Käsittelyn siirtyessä Maahanmuuttovirastolle voidaan olettaa, että passin saa nopeammin, Tapio Vesa toivoo.

Muukalaispassi on välttämätön jokaiselle maahanmuuttajalle, sillä ilman sitä ei pysty avaamaan pankkitiliä.

Maahanmuuttovirasto saa vuoden vaihteessa vastuulleen kaikki poliisin tähän saakka hoitamat ulkomaalaislupa-asiat. Samalla myös valtion turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset siirtyvät Maahanmuuttoviraston alaisuuteen. Yksityisten palveluntuottajien vetämiä keskuksia siirtyminen ei koske.

Harvialan alaikäisten maahanmuuttajien yksikköä pyörittää Valtion koulukodit, mutta yksikkö jatkaa edelleen THL:n alaisuudessa. Yksikkö käynnistyi alkuvuonna Perttulassa kesken Maahanmuuttoviraston käynnistämää hallinnollista muutosprosessia.

Harvialan yksikkö on Kanta-Hämeessä ainoa vastaanottokeskuks, jonka toimintaa vetää valtio.Maakunnan vanhinta ja jo vuosia toiminnutta Lammin vastaanottokeskusta pyörittää Suomen punainen risti.

Kevääseen mennessä Kanta-Hämeestä katoavat Lammin ja Harvialan yksiköitä lukuun ottamatta kaikki muut.

Iittalasta suljettiin SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus jo kesällä. Marraskuun alkupuolella loppui Evolta yksityinen alaikäisten vastaanottokeskus.

Rengossa Pihlajalinnan vetämä vastanottokeskus loppuu huhtikuun alussa ja Mainiemen keskus jo maaliskuun loppuun mennessä. Toiminta päättyy myös SPR:n Forssan keskuksessa.

Viime kevättalvella selvisi, ettei Maahanmuuttovirasto käynnistä uutta vastaanottokeskusta Hauhon entiseen vanhainkotiin eli Mäntykotoon.

Päätös merkitsi samalla, että Hämeenlinnan kaupungin Mäntykodosta solmima esisopimus raukesi. Ostaja oli asettanut kaupan ehdoksi, että kiinteistöön saadaan vastaanottokeskus.

– Mäntykoto on edelleen myytävänä tai tarvittaessa myös vuokrattavana, jos sopivaa toimintaa tiloihin on tarjolla, kertoo toimitusjohtaja Raili Salminen Linnan Tilapalvelut -liikelaitoksesta. HÄSA