Kanta-Häme

Lahtikin juhlii Sibeliusta

Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg ei halua kiistää Hämeenlinnan merkitystä Sibeliuksen syntymäkaupunkina. Hänelle Lahti on kuitenkin maailman Sibeliusmusiikin mekka, jonka mainetta kasvattaa mm. jokasyksyisen Sibelius-festivaali.

Kahden vuoden päästä lahtelaisten festivaali on säveltäjän syntymän 150-juhlavuoden kunniaksi tavanomaistakin laajempi.

Festivaalikapellimestareina lavalle nousevat suomalaiset huippunimet Okko Kamu, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Sartaste, Sakari Oramo ja Leif Segerstram.

Ulkomaisena orkesterivieraana juhlille saapuu BBC:n sinfoniaorkesteri Lontoosta.

Tuomas Kinberg uskoo festivaalin herättävän jälleen kansainvälistäkin kiinnostusta.

– Tämä tulee olemaan Sibelius-vuoden yksi merkittävimmistä tapahtumista, hän sanoo.

Kapellimestarit …vertailtavina

Festivaaliviikon aikana on tarkoitus esittää kattava kavalkadi Sibeliuksen orkesterisävellyksistä, muun muassa kaikki seitsemän sinfoniaa, Kullervo sekä useita sävelrunoja.

BBC:n sinfoniaorkesteri on halunnut järjestää itsensä elo-syyskuun vaihteessa 2015 Lahteen, vaikka sillä on samaan aikaan oma Proms-festivaalinsa Lontoossa. Orkesteria johtavat Okko Kamu ja ylikapellimestari Sakari Oramo.

Lisäksi Lahdessa vierailee Helsingin kaupunginorkesteri Leif Segerstamin johdolla.

Isäntäorkesteri Sinfonia Lahti soittaa kolme konserttia johtajinaan Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste ja Okko Kamu.

– On kiinnostavaa päästä vertailemaan eri kapellimestareiden työtä, Kinberg sanoo.

Lahdesta …Suomen Bayreuth

Lahti on jo vuosia kasvattanut mainettaan maailmalla muun muassa Sinfonia Lahden Sibelius-levytysten sekä orkesterin Sibelius-festivaalin avulla.

Pakko kysyä, aikooko Lahti vielä juhlavuonna korjata potin Sibeliuksen kaupunkina Hämeenlinnan Sibelius Celebrations -säätiön nenän edestä.

– Emme pyri kumoamaan sitä, että Sibelius syntyi Hämeenlinnassa ja asui pitkään Järvenpäässä. Se on kiistatonta, Tuomas Kinberg sanoo.

Hän korostaa, että Sinfonia Lahti saavuttanut maineensa puhtaasti omalla työllään ja sillä, että Lahdessa on Suomen ainoa Sibeliustalo.

– Jos Wagnerilla on Bayreuthinsa, niin Lahdessa on talon myötä yksi paikka, jossa voi kuunnella keskitetysti Sibeliusta, hän sanoo.

Altavastaajana …juhlavuoteen

Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen myöntää, että Hämeenlinna on joutunut alusta asti lähtemään altavastaajana kohti Sibeliuksen juhlavuotta 2015.

– Kun edes opetusministeriössä ei tiedetty Sibeliuksen syntyneen Hämeenlinnassa (vaan Lahdessa tai Järvenpäässä), hän sanoo.

Korhosen mukaan Sibelius Celebrationsin on nyt vain tehtävä ahkerasti lähetystyötä. On kerrottava ympäri maailmaa, että säveltäjä Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa.

– Oli yksi voitto, kun Sibelius 150 -juhlavuoden koordinointi saatiin Hämeenlinnaan, hän sanoo.

Valtakunnallisen koordinointiryhmän tehtävänä on mm. katsoa, ettei turhia päällekkäisyyksiä synny. Esimerkiksi Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin aikana ei järjestetä isoja tapahtumia Hämeenlinnassa. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020