Kanta-Häme

Lähtikö vuoto persuista?

– Siinä se on, lue itse.

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma heittää toimittajan eteen tulosteen sähköpostista, jonka hän sai sunnuntaina.

Sähköpostin on allekirjoittanut Kansainvälisen ihmisoikeuskomitea CIPDH:n Afrikan osaston johtaja Fagus Yaw Berko, joka on selvittänyt Ritaluoman pyynnöstä sambialaisen verkkolehden uutislähteitä koskien lehden parin viikon takaista rahanpesujuttua.

Ritaluoma on epäillyt, että uutinen on alun perin vuodettu laittomasti Hämeenlinnasta. Nyt hän on saanut arveluilleen lisää pontta.

Berkon huonolla englannin kielellä kirjoittamassa sähköpostissa mainitaan muun muassa hämeenlinnalaisittain tutut nimet rouva Ranne ja herra Soukola, jotka vaikuttavat perussuomalaisissa.

Lulu Ranne on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, Ismo Soukola puolestaan valtuutettu ja ensimmäisen kauden kansanedustaja.

– Saamieni tietojen mukaan he sekä pari muuta henkilöä ovat toimittaneet salassa pidettävää materiaalia kaupunginhallituksen kokouksesta sambialaiselle verkkolehdelle ja pyytäneet sitä julkaisemaan materiaalin, Ritaluoma sanoo.

Seurauksena jopa virkarikossyyte?

Kyse ei ole ihan pienestä väitteestä. Mikäli Ritaluoman tiedot pitävät paikkaansa, voi ainakin Rannetta odottaa virkarikossyyte.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana hän on kaupungin rikosoikeudellisessa virkavastuussa virkamiesten tapaan.

Virkasalaisuuden rikkomisesta eli esimerkiksi salassa pidettävän asiakirjan tai tiedon paljastamisesta tai käyttämisestä toisen vahingoksi voi seurata rikoslain mukaan jopa kahden vuoden vankeusrangaistus. Useimmiten virkasalaisuuden rikkomisesta tuomitaan kuitenkin sakkoja.

Esimerkiksi presidentti Tarja Halosen entinen neuvonantaja Martti Manninen tuomittiin kymmenen vuotta sitten 80 päiväsakkoon virkasalaisuuden rikkomisesta. Manninen oli faksannut salaisia asiakirjoja silloiselle oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäelle (kesk.).

Valtuusto pohtii hallituksen luottamusta?

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) nosti asian esille maanantain valtuustoinfossa, jossa valtuutetut yleensä keskustelevat vapaamuotoisesti seuraavan viikon kokouksen asioista.

Kiemunki keskustelee lähipäivinä vielä valtuustoryhmien kanssa erikseen mahdollisen tilapäisen valiokunnan perustamisaloitteesta.

– Jos kaupunginhallituksen luottamus on kyseenalaistettu, valiokunta varmistaa tietojen oikeellisuuden ja tuo päätelmänsä valtuutetuille. Se voi johtaa kaupunginhallituksen erottamiseen, Kiemunki pohtii.

Kuntalain mukaan valtuusto voi erottaa kunnanhallituksen luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee silloin koko kaupunginhallitusta. Tilapäisen valiokunnan perustamispäätös vaatii taakseen neljänneksen valtuutetuista.

Kiemunki muistuttaa, että uusin tapaus ei ole ensimmäinen kerta tämän valtuustokauden aikana, kun kaupunginhallituksen kokouksesta epäillään tihkuvan luottamuksellisia tietoja ulkopuolisille.

– Linnan Kehityksen yt-neuvottelujen aikaan henkilöstötilaisuudessa referoitiin kaupunginhallituksessa käytyä keskustelua. Lisäksi tätä viimeisintä SCC-päätöstä ja luottamuksellisia tietoja ruodittiin sähköpostissa, joka lähti myös kolmelle kaupunginhallituksen ulkopuoliselle henkilölle, Kiemunki muistelee.

Ranne ja Soukola kiistävät kaiken

Vuodon lähteiksi mainitut kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) ja valtuutettu, kansanedustaja Ismo Soukola (ps.) kuulivat syytöksistä ensimmäistä kertaa maanantain valtuustoinfossa.
 
Molemmat kiistävät ehdottomasti olleensa yhteydessä Afrikkaan tai muutenkaan levittäneensä luottamuksellista tietoa.
 
– Tämä oli aika uskomaton juttu, ei tässä voi kuin ihmetellä. En ole nähnyt mitään dokumenttia, Ranne sanoo.
 
Oletko ollut yhteydessä Sambiaan tai kaupunginhallituksen ulkopuolisiin ihmisiin Sunny Car Centerin rahoituskuvioiden tiimoilta?
 
– No en ole ollut, herranjestas sentään! Ei meillä ole mitään kontakteja Sambiaan.
 
Tuleeko sinulle mieleen mitään, jonka vuoksi nimesi olisi voinut päätyä afrikkalaiseen sähköpostiin?
 
– Olemme olleet julkisesti kritisoimassa Ritaluoman toimintatapoja ja kyseenalaistamassa hänen luotettavuuttaan, niin tämä näyttää olevan se viimeinen keino sitten.
 
– Hän on näköjään niin desperado, että on näin pitkälle valmis menemään. Näköjään aika kovat on piipussa. Ei tämä täysin odottamatonta ole, että kaikki likaisetkin keinot näköjään käytetään.
 
”Meidänkin suunnalta voi kuulua”
 
Myös Soukola kiistää olleensa yhteydessä Afrikkaan.
 
– Kyllä tällainen tieto tuli minulle yhtä yllättäen kuin aika monet ihmisille Afrikan suunnasta tulleet yhteydenotot. En ole koskaan aikaisemmin kuullutkaan, että minulla olisi sinnekin yhteyksiä, .
 
– Jos herra Ritaluoma aikoo rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön tehdä, ihan mielenkiinnolla odottelen, millä tavalla hän meikäläisen tähän soppaan vetää mukaan, Soukola sanoo.
 
Hän ei istu millään mandaatilla kaupunginhallituksen pöydän ympärillä, joten hänellä ei itsellään ole pääsyä salassa pidettäviin tietoihin.
 
– Ja jos olisin sellaista jostain kuullutkin ja levittänyt eteenpäin, mihin rikokseen minä silloin syyllistyisin? Soukola kysyy.
 
Hän pitää koko syytöstä lapsellisena touhuna.
 
– Mutta jos hän (Ritaluoma) haluaa siihen mennä, niin mennään sitten loppuun saakka. Kun on nähty lopputulos, meidänkin suunnalta voi jotakin kuulua, Soukola sanoo.
 
Ranne on samaa mieltä.
 
– Nämä alkavat olla sellaisia syytöksiä, että tässä alkaa seuraavaksi olla kunnianloukkaus- ja herjausasiat mielessä., kun nostetaan henkilöitä esiin asioissa, joissa ei ole päätä eikä häntää eikä minkäänlaista totuuspohjaa…
 
Ranne sanoo odottavansa rauhassa, miten asia etenee.
 
– Mikäs tässä on ollessa. Ongelma ei ole meillä, hän toteaa. (HäSa)
 

Menot