fbpx
Kanta-Häme

Lähtisitkö, Pave Maijanen?

Ehkä sataa räntää, ehkä ei, mutta Pave Maijanen viettää marraskuunsa tien päällä. Tänään tie tuo pitkän linjan muusikon Hämeenlinnaan.

Illalla kuullaan muun muassa konkarin omia klassikkokappaleita.

Lähtisitkö, Pave Maijanen?

– Kyllä lähtisin vaikka soutelemaan, vielä kun talven tulo on pitkittynyt eivätkä järvet ole jäätyneet. Kun jäätä tulee, voisin lähteä vaikka pilkille. Joo, varmaan lähtisin.

Jano?

– Aina nälkä, aina jano. Itse kappaleessa ei puhuta fyysisestä janosta, vaan aina pitää janota jotain. Halua, tahtoa pitää olla aina. Itselläni on tällä hetkellä jano illan konserttiin.

Elämän nälkä?

– No niin, nyt tultiin nälkään. Elämälle pitää antaa tilaa ja arvoa, ja kun on elämän nälkä, se juuri toteutuu. Se tarkoittaa myös eteenpäin katsomista ja menemistä.

Pidä huolta?

– Olen hämmästynyt, miten se laulu päivä päivältä ja vuosi vuodelta on jollain tavalla ajankohtainen ja pitää kutinsa. Siinä on kaksi asiaa, jotka ovat ytimessä: pitää huolta itsestä ja sitä kautta myös toisista.

Ikävä?

– Tämän laulun teksti ei liity omaan elämääni, vaan se oli kirje henkilöltä, joka oli syvästi masentunut. Sain lukea kirjeen, ja laulu syntyi jo kirjettä lukiessa.

– Ihmiset liittävät usein ikävän edesmenneisiin tai muuten menetettyihin ihmisiin, mutta tässä se liittyy elämään, joka on mennyt huomaamatta ohi. Itselläni ei ole ikävä. Koen, että olen tehnyt paljon kaikkea, mistä en vaihtaisi mitään pois.

Yhtenä yönä?

– “Raiskaa koi, syö luteet kaikki sun hienot kuteet. Yksin sammumaan jäät, vaikka tähtien jostain yhä tuikkivan näät.” Kaikki ei kuitenkaan jatku ikuisesti. Tämä on Jukka Vienon mykistävä runo.

Se teki kipeää?

– No nyt on kaiveltu vanhoja. Aina silloin tällöin tekee kipeää. Kuten kaksi viikkoa sitten, kun lätkätreeneissä murtui kylkiluu. Nyt se ei haittaa enää lainkaan.

Verkatehtaalla kuullaan Maijasen tunnettujen kappaleiden lisäksi hänen säveltämiään Unto Kupiaisen runoja ja rokkia ja bluesia.

Hänen kanssaan lavalle nousee jousikvartetti Polaris, jossa soittavat viulistit Juha-Pekka Koivisto ja Petri Päivärinne, alttoviulisti Markku Lintunen ja sellisti Jussi Vähälä.

– Olen kaavaillut tätä jo pitkään. Nyt piti uskaltaa tehdä tämä juttu. Kamarimusiikkisaundissa on sekin kiva puoli, ettei konsertissa tarvita korvatulppia. HÄSA

KonserttiPave Maijanen & Klassikot tänään 23.11. Verkatehtaan Vanaja-salissa klo 19.

Menot