Kanta-Häme

Laillisia graffiteja taideseinillä

Toimitukseen otti yhteyttä hämeenlinnalainen, joka kehuu Varikonniemeä upeaksi lenkkeilypaikaksi. Yksi asia kuitenkin ärsyttää.
 
– Joka rakennuksessa, rakennelmassa ja tolpassa on spreijauksia eli hienommin sanottuna graffiteja. Onko ihan pakko töhriä kaikki paikat tuohon kuntoon? hän ihmettelee.
 
Niin, onko tosiaan?
 
Hämeenlinnassa on laillisiakin paikkoja, jonne tageja ja graffiteja voi maalata. Tällä hetkellä niitä on kaksi, ja lisää on odotettavissa. Ensimmäinen taideseinä otettiin käyttöön kesällä 2013 Kisapirtin pihassa Käikälässä ja toinen tämän vuoden elokuussa Ahveniston koulun pihassa.
 
Graffiteista kiinnostuneen kannattaa käydä aina välillä vilkaisemassa, sillä nämä seinät muuttuvat jatkuvasti. Kun taideseinä on täynnä, se pohjamaalataan. Sen jälkeen nuoret taiteilijat voivat alkaa maalaustyön alusta.
 
Kaupungin osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen kertoo, että aktiiviset graffititaitelijat pitävät seinistä huolta. Seinät on kustantanut kaupunki, mutta graffitien tekijät hankkivat spraymaalinsa itse.
 
Seuraava graffitiseinä on luvassa Hämeensaaren skeittiparkin yhteyteen ensi kesänä.
Ilkivaltaa?
 
Hiljattain purettu entinen työttömien yhdistyksen rakennus ja vastapäätä sijainnut vanha teurastamohan palvelivat molemmat graffitiharrastajien epävirallisina maalauspaikkoina. Ja kuten tapana on, maalaaminen tuomittiin ilkivallaksi.
 
Töhryt töhryinä, mutta voi tietysti kysyä, mitä vahinkoa omalla ajallaan ja rahoillaan maalaava tekee, jos graffitin kohteena on puretuksi tuomittu rakennus? Suuressa maailmassa näyttäviä graffiteja on muuten jo pitkään pidetty osana urbaania kulttuuria, jopa taiteena. (HäSa)