Kanta-Häme

Laiminlyönti syö aseen käyttöikää

Ypäjäläinen Sakari Toivonen on toiminut päätoimisena yrittäjänä ja aseseppänä vuodesta 2009 alkaen.

– Kiinnostuin aseista metsästyksen kautta ja lähdin opiskelemaan asesepäksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Tykkään yleensäkin käsillä tekemisestä, ja aseet vain valikoituivat. En suhtaudu aseisiin mitenkään tunteellisesti, mutta niiden tekniikka kiinnostaa, Toivonen kertoo.

Sakari Toivonen tekee Köllin pajallaan monenlaisia töitä. Yksi osa-alue on maatalouskoneiden huolto ja korjaus, mutta enimmäkseen aika kuluu aseiden parissa.

– Minulla on nyt pari vuotta ollut yhden maahantuojan takuukorjaus, ja sitä myöten tänne tulee aseita kaukaakin. Aseita tuodaan tänne yhä enemmän siksikin, että uusia aselupia saa tällä hetkellä aiempaa helpommin. Suurin osa asiakkaista on kuitenkin viidenkymmenen kilometrin säteellä ja valtaosa heistä on metsästäjiä, Toivonen toteaa.

Toivosella riittää töitä siksikin, että lähialueilla ei juuri muita aseseppiä ole.

– Sivutoimisia on jonkin verran.

Aseiden osalta Toivosta työllistävät erilaiset huoltotyöt ja välillä suuretkin remontit.

– Mekaanisissa vehkeissä on oma viehätyksensä. Toisinaan joutuu vähän enemmänkin selvittämään sitä, missä vika on varsinkin, jos joutuu tekemisiin erikoisempien mallien kanssa. Ampumattomissa aseissa on omat ongelmansa, kun valmistuksessa on jäänyt jotakin vikaa.

Toisinaan Toivonen muotoilee vanhoja aseita uuteen käyttöön.

– Siten aseen käyttöikää saadaan jatkettua. Peruskäyttöaseet toimivat helposti pari-kolmekymmentä vuotta ilman isompia murheita, mutta huollon laiminlyönti syö aseen elinikää. Ase olisi hyvä käydä perusteellisesti läpi muutaman vuoden välein. Olen sitä huoltoa yrittänyt markkinoida, mutta lähes aina ase tuodaan huollettavaksi vasta silloin, kun siihen tulee jokin vika.

Oman metsästysharrastuksensa Toivonen kertoo jääneen viime vuosina melko vähiin.

– Jonkin verran olen käynyt esimerkiksi sorsametsällä, mutta kaikkeen ei riitä aikaa. Töitä on paljon, ja perhekin vaatii oman aikansa. HÄSA

Menot