Kanta-Häme

Laina laitetaan joustamaan elämäntilanteen mukaan

Jos asuntolainaa maksaa pois 15 tai 20 vuotta, ehtii elämäntilanteeseen tulla sinä aikana muutos jos toinenkin. Tietyissä elämäntilanteissa rahaa joko kuluu enemmän tai tulee vähemmän kuin normaalisti. Näissä tilanteissa moni päätyy pitämään lyhennysvapaita kuukausia.

– Lyhennysvapaatarpeet johtuvat yllättävistä muutoksista elämäntilanteessa. Niitä voivat olla esimerkiksi ero, lomautus, työttömyys tai sairastuminen, Lounaismaan Osuuspankin Forssan konttorin myyntipäällikkö Heikki Malmi listaa.

Forssan Nordean konttorinjohtajan Marko Vahoksen mukaan lyhennysvapaita kuukausia pidetään kesällä muita vuodenaikoja enemmän.

– Lomalla halutaan pitää hauskaa, ja jos puskuria ei ole kerätty ennakolta, on tämä yksi keino rahoittaa lomamenot. Ennen lomakautta meille tulee selkeästi enemmän pyyntöjä lyhennysvapaista kuukausista kuin muulloin.

Pankki pyrkii palveluiden hinnoittelulla vaikuttamaan siihen, että asiakkaat suosisivat säästämistä lyhennysvapaiden sijaan.

– Pankki ottaa lyhennysvapaista kuukausista oman maksunsa. Halvemmalla pääsee, jos on säästänyt rahat ennakkoon, Vahos toteaa.

Lyhennysvapaa voittaa uuden lainan

Uusissa asuntolainoissa joustomahdollisuus on Vahoksen mukaan ”automaattisena”. Lainaa myöntäessä sovitaan rajat, joiden välillä asiakas saa päättää lyhentämänsä summan.

Myös perheen pääluvun kasvaminen on tyypillinen tilanne, jolloin lyhennysvapaille kuukausille tulee käyttöä.

– Jos nuori pari on esimerkiksi ostanut talon ja perheeseen syntyy lapsi, ei kuukausituloja ja -menoja ehkä heti osata arvioida, Vahos sanoo.

Someron Säästöpankin toimitusjohtajan Juhani Huupposen mukaan lyhennysvapaiden kuukausien pitäminen on kaikkiaan yleistynyt, ei vain kesäaikaan.

– Työttömyys on varmasti yksi tekijä, mutta toisaalta meidän toimialueemme ihmisistä 85–87 prosenttia on töissä. Heidän kohdallaan taustalla on yleensä pelko ja epävarmuus tulevaisuudesta. Esimerkiksi remonttia varten ei haluta ottaa lisää lainaa, vaan se rahoitetaan pitämällä lyhennysvapaita kuukausia, Huupponen selittää.

Viivästyksistä kannattaa ilmoittaa

Kaikista pankeista muistutetaan, etteivät lainanmaksuun tehtävät muutokset ole pankin näkökulmasta ongelma, kunhan tilanteisiin reagoidaan ajoissa.

– On aina parempi, kun asiakas on itse meihin yhteydessä. Sitäkin tapahtuu, että lainojen annetaan vain mennä rästiin. Silloin meiltä ollaan yhteydessä ja sovitaan lainalle uusi hoitosuunnitelma. Omatoimisuus tulee halvemmaksi, kun maksuihin ei tule viivästyskorkoa, Huupponen muistuttaa.

Huupposen mukaan pankin luottotappioiden määrä ei ole viime aikoina kasvanut, eli jollain tavalla ihmiset pyrkivät lainansa kuitenkin hoitamaan.

– 90-luvulla lainojen rästiin jättäminen oli yleisesti hyväksyttyä, suorastaan kansallisurheilua. Onneksi nyt ei olla siinä pisteessä. (HäSa)

 

 

Saija Pennanen

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic