Kanta-Häme

Lainat maksetaan, ehdoissakin vain pieni neuvotteluvara

EU-valtioiden johtajat seuraavat tarkasti sitä, kuinka Ateenassa muodostetaan Kreikalle uutta hallitusta.

Hämeenlinnassa tiistaina vieraillut pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb (kok.) on yksi heistä.

– Tässä voi hyvin siteerata (Ruotsin entisen pääministerin) Carl Bildtin twiittiä, jonka mukaan Syriza voitti Kreikassa vaalit lupaamalla, että veronmaksajat toisissa euro-maissa maksavat heille yhä enemmän, Stubb toteaa.

Jo maanantaina Stubb tiedotti hallituksen kannan, jonka mukaan Suomi ei aio antaa Kreikalle lainojaan anteeksi.

Maan uusi pääministeri Alexis Tsipras ja hänen johtamansa Syriza-puolue nimittäin kampanjoi vahvasti kritisoimalla EU:n lainojen edellyttämiä säästöohjelmia.

Kreikan lainaehdoista Suomi on kuitenkin Stubbin mukaan valmis neuvottelemaan. Hän kuitenkin toteaa saman, minkä totesi jo maanantaina: Suomen helleeneille lainaama miljardi on jo nyt annettu ”erittäin suopeilla” ehdoilla.

Neuvottelumarginaalit ovat hänen mukaansa niukat, mutta hän uskoo, että toimiva EU-yhteistyö on kreikkalaistenkin etu.

– Me pidämme kiinni omista sitoumuksista, ja Kreikka pitää kiinni omistaan. Takaisinmaksuajat ovat pitkät, 30 vuotta, samoin koronmaksuajat. Aina voi neuvotella, mutta tämä on se viesti, joka Kreikalle on viestitty, Stubb sanoo.

Venäjä talouspoliittinen riski

Kreikan lisäksi Euroopan poliittista tilannetta ravistaa viime viikon lopussa jälleen puhjennut Ukrainan kriisi.

Itä-Ukrainan Mariupolissa tehdyt raketti-iskut valtion ulkopoliittinen johto jo tuomitsi, ja tiistaina EU:n pääministerit kokoontuivat neuvottelemaan uusista Venäjä-vastaisista pakotteista.

Stubb kutsuu Venäjää Suomen kannalta turvallisuusriskin sijaan talouspoliittiseksi riskiksi. Vastasanktioiden lisäksi Suomi on kärsinyt maan yleisestä talouslaskusta.

– Venäjän talous on huonossa hapessa jo ilman sanktioitakin. Maa ei ole kyennyt modernisoimaan talouttaan, hän toteaa.

Hän korostaa ulkopolitiikan merkitystä ja muistuttaa, että Suomi on laajemmin muun muassa osa EU:n sisämarkkinoita.

– Meidän kaikkien suomalaisten pitää ymmärtää, että se, mitä tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella vaikuttaa meidän jokapäiväiseen elämäämme. Mikä tapahtuu Ukrainassa, mitä tapahtuu Venäjällä tai mitä tapahtuu Pariisissa, Stubb toteaa viitaten taannoisiin Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtyyn terrori-iskuun.

Vaaleja ja virkatyötä

Pääministerin päivät ovatkin sekoitus virkatehtävien hoitamista ja vaalityötä, näin myös Kanta-Hämeen-vierailu.

Aamupäivällä oli tilaisuus Korpilammella, puolenpäivän aikaan Vanajanlinnassa, iltapäivällä Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa Sunshine pop up -puistossa ja illalla vielä Janakkalassa.

Kauppakeskus Linnassa vieraillut Stubb veti Sunshine-erikoisuuteen monikymmenpäisen yleisön, joka halusi tavata ja keskustella pääministerin kanssa.

Matkaan lähti lukuisten esitteiden lisäksi muun muassa Vanajavesikeskuksen lahjoittama pilkkionki, ja aiheita riitti ulkomaalaisten opiskelijoiden maksamista lukukausimaksuista bioenergiaan ja venäläiseen energiaan.

Ainakin itse pop up -puisto sai virallisen valtiopäämiehen vierailun.

– En oikein tiennyt, mihin olen tulossa, mutta tämä paikkahan on häkellyttävän kiva, Stubb kuvaili Lyseon lukiolaisten ideoimaa Sunshine-puistoa.

Kesken illan Janakkalan-tilaisuuden Stubb keskusteli vielä puhelimitse Kreikan uuden pääministerin Tsipraksen kanssa. (HäSa)