Kanta-Häme

Laine haluaa viljantuottajien lyövän hynttyyt yhteen

Hattulan seudulla on jotain, mikä saa ihmiset kiinnostumaan osuuskunnista.

Osuustoiminnan isäksi kutsuttu Hannes Gebhard lausui 1800-luvun lopussa suomalaisen osuustoimintaliikkeen avaussanat Lehijärven kaakkoisrannalla.

Nyt osuuskunta-ajatus viehättää Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n uutta Hämeen osaston puheenjohtajaa Arto Lainetta.

Maatalousyrittäjänä työskentelevän Laineen maatila Tenholassa on runsaan sadan metrin päässä Kalvolan eli Hämeenlinnan rajasta, mutta käytännössä ollaan yhä Hattulan puolella.

Tammikuun alussa puheenjohtajan tehtävät aloittanut Laine uskoo, että suomalaiset viljantuottajat voisivat saada osuuskunnan kautta nykyistä parempaa markkinahintaa tuottamalleen viljalle.

– Tällä hetkellä, kun ajattelemme Euroopan ja Suomen taloutta, niin tukipuolelta ei tule lisäarvoa. Markkinoilta on tällöin löydettävä lisätuotto, Laine toteaa.

Valion kaltainen osuuskunta

Arto Laineen mukaan suomalaiset viljantuottajat eivät nykyisessä järjestelmässä saa hyvää riittävän hintaa viljasta, menee se vientiin tai kotimaan markkinoille.

Nykyisin maanviljelijät myyvät viljansa muutamalle suomalaiselle hankkijalle, joka puolestaan myy viljan eteenpäin. Valtaosa Suomessa tuotetusta viljasta pysyy kotimaan markkinoilla, ja viljan välittäjän eduissa on hankkia se tuottajilta mahdollisimman halvalla.

Osuuskunta sen sijaan möisi omien viljelijöidensä tuotteita suoraan.

– Viljelijä ei voi tässä mielestäni hävitä, koska tämä toisi kilpailua markkinoille lisää. Muut toimijat joutuisivat miettimään hinnoitteluaan lisää, jos saisimme edunvalvojakilpailijan markkinoille mukaan, hän arvioi.

Hän nostaa esiin maitotilallisten omistaman Valion.

– Valio on hyvä esimerkki tuottajaosuuskunnasta, joka huolehtii maidontuottajien näkökulmaa markkinahinnoitteluun. Viljantuottajilta vastaava järjestelmä puuttuu, Laine sanoo.

Laine haluaakin nostaa puheenjohtajakautensa aikana keskustelun maaviljelijöiden osuuskunnasta.

– Yksi vaihtoehto on, että tekisimme kyselyn jäsenillemme lähiaikoina. Tämä voisi lähteä pienestä liikkeelle, esimerkiksi osuusmaksujen kautta keräisimme pääomaa toiminnalle.

Byrokratiaa pienemmälle

MTK on maataloustuottajien suuri edunvalvontajärjestö, ja Laine haluaa keskittyä puheenjohtajakaudellaan viljelijöiden työn kannattavuuden parantamiseen.

Laine on itsekin päätoiminen maanviljelijä, vuokramökkiyrittäjä ja metsätalousyrittäjä.

Tulevan kevään eduskuntavaalit ovat siksi tarkan seurannan alla. Nykyisellä hallituksella olisi Laineen mukaan voinut mennä paremmin.

– Kokoomus on harjoittanut kovasti keskittämiseen tähtäävää politiikkaa, eikä se ole maaseudun kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Maa- ja metsätalousministerit Jari Koskinen (kok.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat tehneet sen, mitä tehtävissä on.

Hänen mielestään varsinkin tietoliikenneyhteydet ja tiestö tulisi pitää kunnossa haja-asutusalueilla. Myös maatalouden byrokratiaa saisi hänen mukaansa keventää.

– Maatalousyrittäjät ovat maaseudun ylläpitäjiä, mutta täällä on muutakin yrittäjyyttä. Jos asuminen ja muuttaminen maalle tehdään byrokraattiseksi, niin se aiheuttaa ongelmia. Moni ihminen kuitenkin haluaa asua maalla, Laine tiivistää. (HäSa)