Kanta-Häme

Lainmuutos myllertää päivähoidon maksut

Lähes kaikkien hämeenlinnalaisten päivähoidossa olevien lasten hoitomaksut käydään läpi, kun varhaiskasvatuksen uusi asiakasmaksulaki astuu voimaan maaliskuun alussa.

– Hämeenlinnassa tämä koskee lähes 3 000 lasta, jotka ovat joko kunnallisessa päivähoidossa tai palveluseteliasiakkaana, kertoo tilaajapäällikkö Seija Mäkinen.

Hän sanoo, että aikataulu on varsin tiukka, vaikka muutosta on valmisteltu jo pitkään. Hämeenlinna varautui uusiin maksuihin jo viime keväänä, mutta lain voimaantulo siirtyi.

Uudessa järjestelmässä moni asia muuttuu yhtä aikaa, ja siksi kaikki sopimukset täytyy käydä läpi.

Jatkossa lasten päivähoidosta maksetaan hoitotuntien mukaan, eikä kiinteän kuukausimaksun mukaan.

Vanhemmat ilmoittavat etukäteen, kuinka monta tuntia kuukaudessa heidän lapsensa tarvitsee päivähoitoa. Jos tarve vaihtelee kuukausittain, hoitotuntien määrä pitää valita suurimman tuntiarvion perusteella.

Pienimmillään hoitomaksu on 40 prosenttia kokopäivähoidon maksusta. Tällöin hoitotunteja on korkeintaan 80 kuukaudessa. Jos hoitotuntien määrä on 141 kuukaudessa tai enemmän, peritään täysi kuukausimaksu.

Käyttöön tulee myös sakkomaksu, joka koskee loma-aikojen hoitoa. Sakko voidaan periä, jos lapsi ei käytä loma-ajaksi varattua hoitopaikkaa, eikä sitä peruta ajoissa.

Tuntiperusteisen laskutuksen lisäksi uutta on se, että sisaralennus tulee käyttöön kaikissa maksuluokissa. Aiemmin se on ollut käytössä vain korkeimmassa maksuluokassa.

Lisäksi kahden ja kolmen hengen perheissä päivähoitomaksun tulorajat nousevat, ja se vaikuttaa maksujen suuruuteen.

Myös perheiden kannalta muutoksen aikataulu on tiukka. Päiväkodeissa on tällä viikolla jaettu lasten vanhemmille tiedotteet ja uudet sopimuslomakkeet, ja lomakkeet pitää palauttaa viimeistään perjantaina 3. helmikuuta.

Mäkinen sanoo, ettei kaikkia sopimuksia välttämättä ehditä uusia ajoissa.

– Lähempänä maaliskuun loppua katsomme, täytyykö maaliskuun hoitolaskun eräpäivää siirtää, vai mennäänkö tarvittaessa vanhoilla sopimuksilla vielä esimerkiksi kuukausi, ja hyvitetään liian korkeat laskut myöhemmin, hän sanoo.

Maalikuun hoitomaksun eräpäivä olisi normaalisti huhtikuun lopussa.

Tuntiperusteinen laskutus on ollut käytössä vuoden ajan Hämeenlinnassa Ahveniston vuoropäiväkodissa ja viime syksystä Kutalan ja Lammin päiväkotien laajennetun hoitoajan ryhmissä.

Käytäntö on saanut hyvän vastaanoton, ja esimerkiksi Ahvenistolla lasten hoitopäivät lyhenivät selvästi, kun kiinteästä kuukausimaksusta siirryttiin maksamaan todellisten hoitotuntien mukaan. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic