Kanta-Häme

Lainsuojattomat nuuskaajat

Hammaslääkäri Stefan Bredbacka poraa ja paikkaa mälli huulessa. Potilas tuskin huomaa asiaa, sillä minikokoisen teepussin näköinen annosnuuska ei pullota ulospäin.
 
– Nikotiinia ei varmaan enää parin tunnin jälkeen erity, mutta pääasia, että huulen alla tuntuu jotain, kuvailee Bredbacka.
 
Bredbacka on tyylikkäästi pukeutunut, charmikkaasti harmaantunut pietarsaarelainen. Teräskuntoinen kuusikymppinen on juuri ilmoittautunut Vaasan 90 kilometrin ultrajuoksuun. Lisäksi hän on nuuskan käyttäjä 45 vuoden kokemuksella. Valkoisen lääkärintakin taskussa kulkee aina litteä, pyöreä purkki.
 
Nuuska on paikoillaan muulloin paitsi nukkuessa ja urheillessa. Kymmenen tunnin pyöräilykisan Bredbacka tekee ilman nuuskaa.
 
– Silloin mielessä ei ole mikään muu kuin maaliinpääsy.
 
Bredbacka lopettaisi orjuuttavan tapansa, jos ei olisi niin tiukasti koukussa. Kun nuuska on lopussa, mielessä tikittää vain seuraava annos. Sama ajatus kuin heroinistilla. Tutkimuksen mukaan nuuska voi aiheuttaa yhtä voimakkaan ja nopean riippuvuuden kuin heroiini.
 
 
Hammaslääkärin radikaalimpi sanoma on se, että nykyinen nuuskavalistus nojaa valheelliseen propagandaan. Bredbacka väittää, että ruotsalainen nuuska ei aiheuta suusyöpää.
 
– Olen seurannut tutkimuksia opiskeluajoista asti enkä ole törmännyt yhteenkään, joka osoittaisi nuuskan ja suusyövän yhteyden. Aasiassa on nuuskalaatuja, jotka ovat varsinaisia syöpäpommeja.
 
 
Lue lisää nuuskasta sunnuntain Hämeen Sanomissa!