Kanta-Häme Hämeenlinna

Laittomat rahankerääjät kantahämäläisten riesana

Kuvituskuva.

Epäilyttävät rahankerääjät ja -kerjääjät ovat liikkeellä Hämeenlinnan seudulla.

Rahankerjääjät ovat lähestyneet muun muassa liikekeskuksissa ja marketeissa sekä niiden pysäköintialueilla, joissa meno on äitynyt paikoin aggressiiviseksi.

Jos rahaa ei ole saatu, kerjääjä tai kerääjä on ääritapauksissa saattanut sylkeä tai jopa käydä käsiksi Hämeen poliisin alueella.

Useassa tilanteessa henkilöt ja ajoneuvot ovat olleet Itä-Euroopasta, muun muassa Romaniasta ja Bulgariasta.

”Usein yhteistä kieltä ei löydy”

Rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan monissa tilanteissa on ollut liikkeellä seurue, jossa on ollut kaksi naista ja miestä etsimässä kohdehenkilöitä.

Samalla ainakin yksi on odottanut autossa, mikä on mahdollistanut nopean poistumisen paikalta.

Tapauksiin liittyen Hämeen poliisille on ilmoitettu heinäkuun puolenvälin jälkeen Kanta- ja Päijät-Hämeessä kymmenkunta tehtävää.

– Jos epäilee huijausta tai kerääjät aiheuttavat häiriötä, soitetaan ensisijaisesti hätänumeroon 112, siten saadaan poliisi paikalle, Hirvonen sanoo.

Hirvonen ei suosittele ihmisiä keskustelemaan tai väittelemään epäilyttävien kerääjien kanssa, sillä ”usein yhteistä kieltä ei löydy”.

”Jos epäilee huijausta tai kerääjät aiheuttavat häiriötä, soitetaan ensisijaisesti hätänumeroon 112, siten saadaan poliisi paikalle.”

Rahankeräys vaatii aina luvan

Useassa tapauksessa ulkomaiset rahankerääjät ovat näyttäneet lappua, jossa on ollut vetoomus esimerkiksi kuurojen ja vaikeavammaisten lasten tai sotainvalidien hyväksi.

Laiton rahankerääminen on näin naamioitu lailliseksi. Rahankeräys vaatii aina luvan.

– Petoksen tunnusmerkistö voi täyttyä, jos ihmiset saavat väärän tiedon siitä, mihin tarkoitukseen rahaa kerätään. Kyseinen toiminta tarkoittaa, että kerjäämisen tekotapa on jalostunut.

Kerjäämiseen voi liittyä myös vastenmielisiä piirteitä, kuten lapsen tai vammaisen käyttäminen kerjäämisen apuvälineenä.

– Silloin itse kerjääminen ei ole rikos vaan hyväksikäyttö. Tässä tapauksessa hänen asemaansa tutkitaan ihmiskaupan uhrinäkökulmasta.

Tuolloin poliisi yrittää ohjata henkilön ihmiskaupan uhrin auttamisjärjestelmään.

Kerjääminen ei ole kiellettyä, mutta siihen voi liittyä rikos tai rikoksia

Euroopan unioniin kuuluvien maiden kansalaisilla on lähtökohtaisesti vapaa liikkumisoikeus Euroopan unionin alueella.

Hirvosen mukaan aika monessa kuluneen kesän tapauksessa poliisi on tarkastanut kerääjän maassaolon edellytykset.

Vaikka kerjääminen ei ole laissa kiellettyä, kerjäämiseen voi liittyä rikos tai rikoksia.

– Kiinni jäädessään he eivät seuraamusten pelossa kerro, että kuuluvatko johonkin organisaatioon tai kerjäävätkö rahaa ylipäätänsä pakotettuna vai omasta tahdosta.

Kerjääminen ja laiton rahankerääminen ovat siis tulleet jäädäkseen. Pitääkö niitä sietää?

– Lakialoitteet kerjäämisen kriminalisoimiseksi eivät ole edenneet eduskunnassa. Pelkästään poliisin puuttuminen kerjäläisten toimintaan eivät saa kerjäläisyyttä loppumaan.

Hirvonen ei pidä laitonta rahankeräämistä pitkäaikaisena ja laajana riesana.

– Henkilöt saattavat olla keskuksissa useita päiviä, mutta muuten he ovat pääsääntöisesti kuin muuttolinnut: valtaosa häviää katukuvasta, kun ilmat alkavat viilentyä. HäSa

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic