Kanta-Häme

Laivajunien juhlinta siirtyi ravintolavaunuun

Omien viinojen juominen junassa on viranomaisen mukaan saatu haltuun.

Aluehallintovirasto pääsi vuosien neuvottelujen ja tarkastuskäyntien jälkeen yhteisymmärrykseen VR:n ja kaukojunien anniskelusta vastaavan Avecran kanssa. Laivajunavuorot Turun ja Helsingin välillä ajetaan nykyisin ravintolavaunullisella kalustolla.

– Kun niissä ei ole kärrymyyntiä, vaan anniskelualue rajoittuu vain ravintolavaunuun, ei ole myöskään ongelmaa omien juomien nauttimisesta anniskelualueella, toteaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Mikko Asikainen.

Virasto poisti pari vuotta sitten väliaikaisesti Avecralta anniskeluluvan Helsingin ja Turun välisestä junaliikenteestä. Tarkastusten perusteella etenkin ns. laivajunavuoroilla nautittiin runsaasti omia viinoja.

– Ihmiset kantoivat junaan kaksin käsin viinaa ja tunnelma junissa oli pahimmillaan kuin olisi festareille menossa, Asikainen kuvailee.

Päätös rajata anniskelu näillä vuoroilla ainoastaan ravintolavaunuun poisti muiden vaunujen valvonnan aluehallintoviraston vastuulta.

– Ei siellä edelleenkään saa juoda omia juomia, sillä lain mukaan julkisissa kulkuvälineissä ei saa nauttia alkoholia. Mutta se ei ole meidän vastuullamme.

MUISSA JUNISSA vastaavaa ongelmaa ei viraston mukaan ole.

– Voisin kuvitella, että sitä sattuu esimerkiksi isojen urheilutapahtumien tai festareiden yhteydessä, mutta pelisäännöt ovat ihan selkeät. Konduktöörien pitäisi puuttua siihen, Asikainen sanoo.

Konduktööri Henri Turkia kertoo, että omien juomien nauttiminen on varsin yleistä etenkin lähijunissa viikonloppuiltoina ja -aamuina.

– Ohjeistamme, ettei junissa saa nauttia alkoholia. Yleensä kertapuhe riittää. Toistuvan huomauttelun jälkeen aletaan miettiä, poistetaanko alkoholi ja henkilö junasta.

Hänen mukaansa ravintolavaunut vähentävät kiusausta omien juomien nauttimiseen, mutta pitkissä kaukojunissa valvonta on vaikeampaa.

– Itse yritän selvitä aina puhumalla. Tosi harvoin täytyy poistaa ihmisiä junista alkoholin takia, Turkia kertoo.