fbpx
Kanta-Häme

Laivaston konkari rantautui

Parolannummelle tuulee nyt mereltä päin. Varusmiessoittokunta sai syyskuun alussa uuden päällikkökapellimestarin musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilaisesta, jolla on takanaan pitkä ura Laivaston soittokunnassa.

Varusmiessoittokunnan väistynyt päällikkö, musiikkikapteeni Jarkko Aaltonen, siirtyi vastaavasti Laivaston soittokuntaan.

Timo Kotilainen on ollut koko muusikon uransa ajan puolustusvoimien palveluksessa ja Laivaston soittokunnassa, jossa hän aloitti käyrätorven soittajana.

Yli 30 vuoden sotilasmuusikon uran tehnyt Timo Kotilainen on johtanut sotilassoittajia vuosia, mutta nyt hänen alaisuudessaan on ensimmäistä kertaa varusmiessoittajia.

– Muutos on suuri, olkoonkin, että puolustusvoimat on yksi suuri perhe puolustushaaroista huolimatta. Odottavaisin mielin tässä olen, hän sanoo.

Muutosta ei pienennä se, että tällä hetkellä Varusmiessoittokunnan suosio on hakijoiden keskuudessa korkeammalla kuin aikoihin.

Tammikuussa palveluksensa aloittava saapumiserä on kaikkien aikojen suurin: yli 100 varusmiestä.

Kotilainen kuitenkin luottaa Varusmiessoittokunnan nykyiseen henkilökuntaan ja heidän ammattitaitoonsa. Myös työskentelypuitteet ovat hyvät Parolannummen uudessa rakennuksessa, jonne soittokunta muutti vuodenvaihteessa Lahdesta.

– Iloitsen siitä, että Varusmiessoittokunta on saavuttanut niin valtavan suosion musiikin opiskelijoiden kuin sitä harrastavien nuorten miesten ja naisten keskuudessa. On hienoa tulla sellaisen joukon päälliköksi, joka on saavuttanut näin hyvän aseman, Kotilainen toteaa.

Kotilaisen tärkeimpänä työtehtävänä on ensi vuoden pääkonserttisarjan suunnittelu. Jokaisella saapumiserällä on oma pääkonserttinsa, joka on eräänlainen varusmiessoittajien “loppusota”.

– Uuden konsertin suunnittelu alkaa heti, sanoo Kotilainen.

Konserttiin kohdistuvia odotuksia ei lainkaan vähennä se, että Varusmiessoittokunta on viime vuosina ottanut työn alle entistä kunnianhimoisempia tuotantoja.

Tämän vuoden saapumiserän suurtuotanto Game On yhdisti pelimusiikkia, videopelianimaatioita sekä yhden varusmiehen sävellyksiä.

Lisäksi soittokunnan Mil Jazz -kokoonpano kiertää aktiivisesti ympäri Suomea erilaisissa tapahtumissa.

Kaiken lisäksi Kotilaisen toiselle työviikolle osuu Hartwall areenassa järjestettävä Tattoo Show 2015, jonka musiikista Varusmiessoittokunta osaltaan vastaa.

– Tulen sen puolesta hieman valmiiseen pöytään, hän toteaa.

Laivaston soittokunnan palveluksessa vuosia työskennellyt Kotilainen toivoo, että hän kykenisi hyödyntämään pitkäaikaista konserttikokemustaan uudessa tehtävässään.

Ulkopuolisten konserttien lisäksi soittokunnan tehtäviin kuuluvat esiintymiset puolustusvoimien perinteisissä tehtävissä, kuten marsseissa.

– Varusmiessoittokunta poikkeaa aiemmista soittokunnistani. Muilla sotilassoittokunnilla on melko tarkkaan rajattu yleisö, mutta Varusmiessoittokunta on valtakunnallinen toimija. HÄSA

Menot