Kanta-Häme

Laki kiristyy, katoavatko tutut portsarit baarien ovilta?

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva laki muuttaa järjestyksenvalvontayritysten toiminnan luvanvaraiseksi.

Järjestyksenvalvojana toimiminen on ollut aiemminkin luvanvaraista, mutta jatkossa myös järjestyksenvalvojia välittävän yrityksen pitää täyttää samat tiukat ehdot kuin vartioimisliikkeiden.

Kahden vuoden siirtymäajan jälkeen kuka tahansa ei saa enää välittää järjestyksenvalvojia ravintoloihin tai tapahtumiin, sillä yrityksiltä vaaditaan uusi turvallisuusalan elinkeinolupa. Poliisi tarkastaa luvanhakijan taustat.

Lain käytännön vaikutuksista ei kukaan osaa sanoa vielä mitään varmaa.

Sen on arveltu vaikuttavan erityisesti pieniin yrityksiin, jotka välittävät järjestyksenvalvojia ravintoihin. Ne joutuvat hankkimaan vartioimisliikeluvan tai lopettamaan toimintansa.

Tämän pelätään siirtävän alan toimintaa pieniltä, paikallisilta yrittäjiltä isommille ja valtakunnallisille yrityksille.

– Suoraan yrityksiin ei ole tullut mitään tietoa tai ohjeistusta, vaan kaiken on joutunut itse kyselemään liitosta tai muualta, ravintolayrittäjä Jonne Koskimies kritisoi.

– Kiireisellä pienyrittäjällä olisi muutakin tekemistä.

Koskimies toimii omistamansa Bulldog Barin järjestysmiehenä Riihimäellä. Toisessa työssään hämeenlinnalaisen ravintola Vanhan Nallen ravintolapäällikkönä hän myös työllistää yhden toiminimellä työskentelevän järjestyksenvalvojan.

– Juurikin pari viikkoa sitten juttelin hänen kanssaan tästä laista, ja kyllähän se meille auki jäi, että mitä tämä ihan oikeasti tulee meille tarkoittamaan, Koskimies ihmettelee.

Hämeenlinnalainen Local Crew on yksi Suomen suurimmista järjestyksenvalvojia välittävistä ja työllistävistä yrityksistä. Toimitusjohtaja Ville Ketosen mukaan uusi laki ei vaikuta yrityksen toimintaan, koska sillä on jo vartioimisliikelupa.

– Meitä tämä ei koske negatiivisessa mielessä, mutta ongelmia voi tulla pienille firmoille, jotka ovat perustuneet vain portsarien myymiseen oville, Ketonen kertoi Hämeen Sanomille marraskuussa.

– Alan kannalta näen tämän hyvänä asiana. Nyt saadaan riisuttua villiä toimintaa ja pois ne firmat, joiden toimintamalli ei ole ollut tälle alalle sopivaa.

Järjestysmieskortti eli koulutuksen jälkeen poliisilta saatu lupa toimia järjestyksenvalvojana ei ole mikään harvinaisuus. Voimassaolevan luvan omistaa arviolta jopa 50 000 suomalaista. Lupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Suurin osa järjestyksenvalvojista ei työskentele ravintoloiden ovilla, vaan kortti on yleensä hankittu harrastustoiminnan ja siihen liittyvien tapahtumien takia. Yhdistykset ja urheiluseurat tarvitsevat tapahtumiinsa paljon järjestyksenvalvojia.

Myös suurtapahtumat työllistävät järjestyksenvalvojia.

– Järjestyksenvalvojia ei ole koskaan liikaa tarjolla. Esimerkiksi Iron Maiden ja muut Kantolan suurtapahtumat tarvitsevat satoja järjestyksenvalvojia kerralla, muistuttaa Local Crewn Ville Ketonen.

Moni järjestyksenvalvoja tekeekin työtä toisen ammatin sivussa lisätulojen saamiseksi. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic