Kanta-Häme

Laki määrää kiinteistöjen omistajat kitkemään

Ensi vuoden alusta alkaen kaikilla kiinteistöjen omistajilla on velvollisuus ryhtyä torjumaan haitallisia vieraslajeja. Uusi vieraslajilaki astui voimaan tämän vuoden alussa, mutta sen kiinteistöjen omistajia velvoittavat pykälät astuvat voimaan ensi vuoden alussa.

Vieraslajilakiin sisältyy Euroopan unionin yhteinen luettelo 37 haitallisista vieraslajeista, joiden maahantuonti, myynti, kasvatus ja ympäristöön päästäminen on kielletty. Niitä ovat muun muassa persianjättiputki, armenianjättiputki ja keltamajavankaali.

Maa- ja metsätalousministeriön lainsäädäntöneuvos Pekka Kemppainen pitää maahantuonti- ja myyntikieltoa suurena muutoksena. Vieraslajien torjunnasta ei ole aiemmin ollut lakia ja esimerkiksi jättiputkia on saanut myydä ja kasvattaa.

– Tällä lailla pystytään estämään sellaisten vieraslajien leviäminen, joita ei ole vielä tavattukaan Suomessa, Kemppainen sanoo.

Ensi vuoden alussa astuu voimaan kiinteistön omistajan velvollisuus torjua vieraslajeja. Lain mukaan jokaisella kiinteistön omistajalla on velvollisuus ryhtyä hävittämään ja torjumaan omalla tontilla havaittuja haitallisia vieraslajeja. Vieraslajien torjunnan valvominen on Ely-keskusten vastuulla.

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila ei tosin usko, että Ely-keskukset ryhtyvät aktiivisesti valvomaan yksityishenkilöiden kiinteistöjen vieraslajiesiintymiä.

– Valvonta kohdistunee suurimpiin kiinteistöjen omistajiin, kuten kuntiin, Jutila sanoo.

Hämeenlinnassa kaupungin tonttien haittakasvien torjunta on Linnan Infran vastuulla. Tärkein torjuttava kasvi on jättiputki. Puistomestari Vesa Vuorinen kertoo, että kesän aikana kaikkia kaupungin mailla olevia jättiputkiesiintymiä käydään torjumassa.

Jättiputkien kasvineste sisältää furanokumariinia, joka yhdessä Auringon uv-säteilyn kanssa aiheuttaa iholle hitaasti paranevia, palohaavan kaltaisia rakkuloita. Erityisen vaarallisia jättiputket ovat lapsiperheiden asuinalueilla.

– Jättiputken torjuminen on monivuotinen prosessi, mutta uskon että jättiputki pystytään hävittämään Hämeenlinnasta, Vuorinen sanoo.

Jättiputkea harmittomimpia haittakasveja torjutaan myös talkoovoimin. Vieraslajilaki on laittanut joissain kaupungeissa vauhtia haittakasvien torjuntaan. Esimerkiksi Lahdessa kaupungin työntekijät tuhoavat nyt jättiputken kasvustoja ilmaiseksi omakotitalojen pihoista. Hämeenlinnassa tähän ei ole resursseja. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic