Kanta-Häme

Laki on laki, tarpeetonkin

Vuoden vaihteessa voimaan astunut laki, jonka mukaan elinkeinonharjoittajan on tarjottava kuittia asiakkaalle pienimmistäkin ostoksista, ei paljon hurraa-huutoja nostata. 

Uudistus lisäsi kuittirumbaa esimerkiksi kahviloissa, partureissa ja ravintoloissa.

– Ei tässä mikään muuttunut, paitsi että nyt tarjotaan kuittia ihan jokaiselle pullan ja kahvin ostajalle. 99 prosenttia asiakkaista ei sitä kuitenkaan ota vastaan, kertovat torin laidan RR-Cafén yrittäjät Ritva Hakkarainen ja Riitta-Liisa Kaikkonen.

– Sen verran olemme joustaneet, että näiltä vakioasiakkailta ei ole kysytty kuitista kuin kerran. Ehkä seuraavan kerran sitten vuoden päästä, Kaikkonen nauraa.

He pitävät lakiuudistusta läpeensä turhana. Tiskin alla on roskis, jonne kuitit päätyvät.

– Eihän tässä mitään järkeä ole, ja jos kysyy asiakkailta, niin vielä vähemmän. Kallista kuittipaperia kuluu, mutta onhan se hyvä, että meitä pienyrittäjiä valvotaan, Hakkarainen toteaa sarkastisesti.

Aniharva haluaa kuitin

Kaupunkilegendojen mukaan etnisistä pizzerioista ja kebab-kuppiloista ei koskaan saa kuittia, eikä sitä ainakaan tarjota.

Paitsi, että ainakin Sibeliuksenkadun Kimene-kebabissa tarjotaan.

– Ei laki meillä mitään muuttanut. Yleensä asiakkaat eivät vain sitä kuittia halua, vaan jättävät sen tiskille, sanoo Elif Aydin.

Aydinin mukaan verottaja ei ole kuittien tarkastuskäyntejä tehnyt ainakaan toistaiseksi.

Entäs sitten kampaamot?

– Olin juuri tunti sitten omia hiuksia leikkauttamassa, ja kyllä kuittia tarjottiin, mutta en sitä halunnut, kertoo Glo Hairissa lapsilleen aikaa varaava Johanna Lampela.

Hän on tietoinen uudesta laista.

– Tosi hankalaa näiden myyjien kannalta, roskaa kertyy.

Parturi-kampaaja Katri Rissanen vahvistaa, että kuitti on tulostettu aina ennenkin.

– Tarjoamme sitä asiakkaalle joka tapauksessa. Ei tässä mitään ihmeellistä ole.

Valmiit kuittivihkot

Ravintoloiden narikoissa muutokset ovat kenties olleet näkyvimpiä.

Kyselykierros kaupungin yökerhojen ovimiehille tuottaa saman tuloksen. Kuittia takista alettiin tarjota, kun kello löi 00.01 uudenvuodenyönä.

– Laki on laki, eikä sitä voi kiertää, vaikka se olisi kuinka typerä, tuumaa Restsec oy:n yrittäjä Risto Setälä.

Eri paikoissa kuitti tulee hieman eri tavoilla. Reskan Londonissa narikka sisältyy pääsylipun hintaan, joten lippu toimii myös kuittina.

– Emilian yökerhossa meillä on portsarilla kuittivihko, jossa on valmiina tarvittavat tiedot. Kun kauppa takista tehdään, jätkät tarjoavat kuittia asiakkaalle, Setälä kertoo.

Sama kuittivihkosysteemi on käytössä myös Iskelmä-baarissa, jonka narikkaa valvoo Tuhkasaarten veljesten pyörittämä Tawastia Security.

Restsecin Setälän mukaan aniharva asiakas kuittia parin euron narikkamaksusta haluaa.

– Jos yksi kymmenestä haluaa, niin se on paljon. Kuitti on ollut mahdollista saada aina ennenkin: jos sitä on pyydetty, niin sellainen on tehty. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020