Kanta-Häme

Lakiluonnos säilyttäisi Kanta-Häme-nimen

Hämeenlinna

Tuoreen lakiluonnoksen mukaan Suomessa olisi maakuntauudistuksen jälkeenkin Kanta-Hämeen maakunta eikä Hämeen maakunta, kuten Hämeen maakuntahallitus on esittänyt.

Virallisen esityksen nimenmuutoksesta Hämeen liitto jätti 18. helmikuuta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.), perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.) sekä sote- ja itsehallintouudistusten valmistelusta vastaavalle alivaltiosihteerille Tuomas Pöystille.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut joululomaa viettäviä Vehviläistä eikä Pöystiä tiistaina kertomaan perusteluita, miksi nimeä ei lakiluonnoksessa esitetä muutettavaksi.

Luonnos laiksi maakuntalain ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain voimaanpanosta julkaistiin 22. joulukuuta.

Siinä todetaan, että Suomessa on jatkossa 18 maakuntaa, joista Kanta-Hämeen maakunta koostuu Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinna, Janakkalan, Jokioisten, Lopen, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän kunnista.

Hämeen Sanomien Tel Avivista tavoittama maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kertoo Hämeen liiton jatkavan taistelua Hämeen maakunta -nimen puolesta.

– Emme luovuta. Kyseessähän on vasta lakiluonnos. Ilman muuta yritämme vielä. Meillä on Vehviläisen kanssa tapaaminen tammikuussa, jolloin tätäkin asiaa käsitellään.

– Ehdottoman tärkeää on nyt selvittää, mitkä perustelut ovat taustalla ja ovatko päijäthämäläiset vai ketkä asiaan vaikuttaneet, Ahonen sanoo viitaten päijäthämäläisten kansanedustajien ankaraan julkiseen vastustukseen nimen muuttamiseksi.

– Häme-nimi ei ole ristiriidassa Päijät-Hämeen kanssa, jolla on oma identiteettinsä.

Hämeen maakuntahallitus perustelee nimenmuutosta sillä, että Häme-nimi on maakunnassa laajasti vakiintunut, sillä on historiallinen tausta ja se olisi nykyistä Kanta-Hämettä selkeämpi.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic