Kanta-Häme

Lakkaa, lakkaa, enemmän lakkaa

– Mee syömään.

– No en mee.

– Mikset?

– No, en mä voi nää rullat päässä mennä.

Tällaisia keskusteluja käytiin torstaina Ammattiopisto Tavastian hiusalan luokassa. Siellä syntyi yksi jos toinenkin tötteröpää, kun toista vuotta hiusalaa opiskelevat nuoret tekivät ensimmäistä kertaa koekampauksia Fiftari! -musikaalin näyttelijöille. Joillekin miehenaluille otti koville mennä syömään naisten rullat päässä.

Fiftari! -musikaali syntyy pääasiassa talkootyönä. Apulaistuottaja Miikka Anttila kertoo, että yritykset ja yhteisöt ovat lähteneet hyvin mukaan yhteistyöhön. Anttila korostaakin, ettei yhteistyössä ole aina kyse rahasta. Yhteistyö voi rakentua osaamisen, konsultoinnin tai tuotteiden ympärille. Yksi yhteistyökumppani on Ammattiopisto Tavastia.

Musikaalin kampaukset ja meikit tekee joka esitykseen hiusalan opiskelijat. Aikaa niihin varataan esitystä ennen neljä tuntia. Myös jokaisessa esityksessä on mukana kolme opiskelijaa, koska kulisseissa tarvitsee eri rooleja varten vaihtaa kampauksia ja meikkejä.

Inspiraatiota kuvista

Nyt opetustilan pöydällä on jokaisen näyttelijän kuva sekä kuvia 1950-luvulta. Niistä haetaan inspiraatiota kampauksia ja meikkejä varten.

– Yhteistyö pelaa hyvin, kehuu ohjaaja Laura Pantke.

Näyttelijä Henri Rantanen on jo valmis. Hän on sanaton. Syy on tötterökampauksessa ja hillityssä meikissä.

– Ei mulla ennen ole ollut tällaista. Mutta onhan tämä uskottava look.

Myös Marilynia näyttelevä Nelli Auriola on jo melkein valmis. Hän kertoo, että laitetusta ulkomuodosta on apua roolia esittäessä.

– Katselin jo vähän, millaiselta eri ilmeet näyttävät meikin kanssa.

Hyvää harjoitusta

Hiusalan opiskelijoilla on ensi vuonna tulossa oma näytös. Musikaalin tekeminen on hyvää harjoitusta omaa näytöstä varten, sillä harjoittelua on paljon, kun parillekymmenelle näyttelijälle tehdään kampaukset ja meikit 11 esitykseen.

– Tässä pitää tehdä kaikki: meikit ja kampaus sekä miehille että naisille. Myös 1950-luku on hyvä, koska se on erittäin kampauksellinen, kehuu hiusalan ammattiopettaja Susanna Koskelainen.

Opiskelijat ovat myös tyytyväisiä. Parhaillaan opiskelija Emilia Kreivi meikkaa näyttelijä Miku Huttusta, joka esittää sliipattua kovista.

– Tämä on tosi hyödyllistä, kun pääsee harjoittelemaan 1950-luvun tyylejä. Vaihtelemme myös hahmoja eli pääsemme tekemään eri näyttelijöitä, kertoo Kreivi.

Hän on myös tyytyväinen siihen, että opiskelijat pääsevät mukaan esityksiin tekemään roolien vaihtoja. Samalla opiskelijat näkevät, millaista olisi työskentely esimerkiksi television tai teatterin kulisseissa.

Lopputulos tarkastelussa

Kaikki kampaukset ja meikit tarkistaa ohjaaja ja myös opettaja katsoo lopputuloksen.

– Nyt on liikaa kulmissa väriä. Hahmo on muutenkin pelottava, joten vähempi riittää. Muuten kaikki on hyvin, sanoo Laura Pantke Miku Huttusen kulmakarvoista.

Emilia Kreivi ottaa turhat värit pois kulmista ja ohjaaja on tyytyväinen.

Yksi tötterökampaus häiritsee ohjaajaa. Opettaja Koskelainen pohtii, olisiko se liian leveä.

– Menkää syömään. Katsotaan sitten uudelleen, hän komentaa.

Pantke selvittää, että hän näkee sielunsa silmin hahmon ja haluaa kampausten ja meikkien ilmentävän tätä kuvaa.

– Haen aitoutta. Oppilasraukat tekevät parhaansa ja minä vain komentelen. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic