Kanta-Häme

Lakkautetaanko Janakkalan kunnan kirjastoautotoiminta? – Sivistysjohtaja: "On vain kaavailuja"

Sivistysjohtaja Jouni Wilpolan mukaan kirjastoautokysymystä pohditaan syksyn talousarviota laadittaessa. "Meillä on pitkät listat, joissa etsitään säästökohteita." Kirjastotoimenjohtajan mukaan nykyinen auto tulisi ajaa loppuun.
Kirjastovirkailija-kuski Juha Kirjorannan mukaan kirjastoauto tarjoaa monelle asiakkaalle tilaisuuden vaihtaa samalla kuulumisia. Mies on ajanut kirjastoautoa viime elokuusta lähtien.

Janakkalassa liikkuu huhuja siitä, että kunta olisi lakkauttamassa kirjastoautotoiminnan.

Lue myös: Mielipide: Janakkala tarvitsee kirjastoauton (12.6.2020)

Sivistysjohtaja Jouni Wilpola kertoo, ettei ole tällä hetkellä valmistelemassa kirjastoautotoiminnan lakkauttamista sivistyslautakunnalle ja että asiaa ei olla nyt viemässä päätöksentekoon.

– Ei ole mitään esityksiä kirjastoauton toiminnan päättämiseksi. On vain kaavailuja. En edes tiedä, mistä nämä jutut ovat lähteneet, Wilpola toteaa.

Wilpola puhuu ”tästä hetkestä”. Kunnassa etsitään kuitenkin Wilpolan sanoin ”tiheällä kammalla” säästökohteita myös sivistystoimen puolelta.

Syksyllä, kun talousarviota laaditaan, kirjastoautokysymys on Wilpolan mukaan ajankohtainen ja muiden asioiden joukossa käsiteltävänä.

– Kunta on alijäämäinen. Meillä on pitkät listat, joissa etsitään säästökohteita. Kirjastoauto on listalla varmasti yksi asia, mitä pohditaan.

Aiemmin kaavailtiin uutta autoa

Säästöjä kirjastoautopalveluiden lakkauttamisesta kertyisi kirjastotoimenjohtaja Matti Karvisen mukaan noin 60 000 euroa vuodessa.

– Auto on aika vanha. Meillä oli suunnitelmissa hankkia 2-3 vuoden kuluttua uusi auto, Karvinen kertoo.

Suunnitelmat koskivat aikaa ennen kuntien kurjistunutta taloustilannetta. Uusi kirjastoauto maksaa noin 400 000 euroa.

Karvisen mukaan eläkkeelle lokakuussa jäävän kirjastoauton kirjastohoitajan paikkaakaan ei olla toistaiseksi täytetä ennen kuin katsotaan, mihin suuntaan taloustilanne kehittyy.

– Vuosittainen autolainaus pyörii 65 000 lainan paikkeilla. Vajaa puolet koko meidän vuosilainauksesta tulee autosta ja Tervakosken kirjastosta.

Janakkalan kirjastoauto kiertää nyt kesäaikataulun mukaan ja on heinäkuun tauolla. Kuva Esko Tuovinen

Nykyinen auto tulisi ajaa loppuun

Kirjastoautoa ajavan Juha Kirjorannan mukaan autolainaukset olivat viime syksystä lähtien tasaisessa kasvussa.

– Helmikuun lainaukset olivat viime vuoden helmikuuhun kasvaneet noin 20 prosenttia. Tästä olisi tullut hyvä vuosi ilman koronaa, hän pohtii.

Kirjastoauton suurimmat asiakasryhmät ovat koululaiset sekä päiväkotilapset sekä iltapysäkeillä haja-asutusalueiden asukkaat, jotka ovat pääosin vanhempaa väkeä.

Kirjorannan mukaan kouluilla ei meinaa pysäkkiaika riittää. Esimerkiksi Tervakosken alakoulun pysäkillä on parhaimpina päivinä tehty kahden tunnin aikana 350 lainausta.

Karvinen näkee parhaana vaihtoehtona sen, että nykyinen auto ajettaisiin loppuun ja että kirjastoautopalvelut tarjotaan pääosin samanlaisina kuin nyt.

Janakkalan kirjastoauto hankittiin vuonna 1999 ja sillä on mittarissa noin 350 000 kilometriä. Kirjorannan mukaan auto toimii hyvin. Kuva: Esko Tuovinen

Kirjastoauto on Kirjorannan mukaan ihan hyvässä kunnossa. Hän vaihdatti siihen äskettäin uuden vaihdelaatikon ja peräöljyt. Keväällä auto sai uuden vahakerroksen ja joka perjantai mies pesee auton.

– En ole huolissani, että auto esimerkiksi  jättäisi tien päälle. Olen pitkään vanhojen, paljon ajettujen kuorma-autojen kanssa puljannut, eikä minua huolestuta tämän kunto.

Yhteinen auto Hattulan kanssa?

Sivistyslautakunnan tämän vuoden ensimmäisessä osavuosikatsauksessa on maininta kirjastoauton yhteishankinnasta Hämeenlinnan ja Hattulan kanssa. Summaksi on merkitty 151 000 euroa

Se liittyy Wilpolan mukaan aikaisempaan kaavailuun, jossa Janakkala olisi ostanut käytetyn kirjastoauton yhdessä Hattulan kanssa.

– Eräs kunta Pohjois-Suomessa oli luopumassa kirjastoautotoiminnasta. Olimme varautuneet siihen, että olisimme tehneet autosta tarjouksen.

Autoa ei laitettukaan tarjouspyyntöön, joten idea kuivui kokoon.

– Emme ole pitkiin aikoihin tarvinneet koko autoa. Olemme käyneet naapurikuntien kanssa pitkään neuvotteluja siitä, voisiko autoa ottaa yhteiskäyttöön, jolloin auton pitäminen olisi järkevää.

Wilpola antaa teoreettisen esimerkin: Jos esimerkiksi Hattula osallistuisi kustannuksiin, kirjastoauto voisi liikkua kaksi päivää Hattulassa ja kolme päivää Janakkalassa.

Karvisen mukaan aiemmin, kun uutta autoa vielä suunniteltiin, ehtona oli, että Janakkalan täytyy myydä kirjastoautopalveluja jollekin naapurikunnalle tietty määrä viikosta.

– Hattulassa vanhenee auto samassa tahdissa kuin meillä. Hankkiiko Hattula uuden auton, jos me emme hanki ja alkaako Hattula kenties myydä meille palveluja. Halpaa ei ole sekään, Karvinen sanoo.

”Lapsille pitäisi olla tarjolla luettavaa”

Millaisena häviönä kuntalaisille kirjastotoimenjohtaja näkee sen, jos kirjastoauto ei enää kiertäisi Janakkalassa?

– Lapsille pitäisi olla tarjolla luettavaa. Tänä päivänä puhutaan paljon lukemisesta sekä luku- ja kirjoitustaidosta, joka on menossa huonompaan suuntaan. Haja-asutusalueiden koululaiset eivät pääsisi samalla tavalla kirjastopalveluiden pariin

Kirjastoauto on myös monen kyläläisen valopilkku ja paikka, jossa lainaamisen yhteydessä voi vaihtaa kuulumisia.

Janakkalan kirjastoista tehdään vajaa 300 000 lainausta vuodessa, joista vajaa puolet Tervakosken kirjastossa ja kirjastoautossa.

Janakkalan kirjastoauto

Pysäkkejä talvisin noin 60. Kiertää talvikaudella viitenä päivänä viikossa.

Tauolla heinäkuun ja koulujen lomien aikana. Auto on 21-vuotias.

Ajokilometrejä noin 350 000.

”Samantyyppisellä linja-autolla ajetaan noin miljoona kilometriä vuodessa”

Janakkalan kirjastoista tehdään vajaa 300 000 lainausta vuodessa, joista vajaa puolet Tervakosken kirjastossa ja kirjastoautossa.

Kirjastoauton kuluihin lasketaan henkilöstökulut, polttoainekustannukset, korjaukset, huollot, vakuutukset, aineistohankinnat.

Lähde ja kommentti kirjastotoimenjohtaja Matti Karvinen

Juttua päivitetty kauttaaltaan 17.6.2020 kello 16.26. Lisätty kirjastotoimenjohtaja Matti Karvisen sekä kirjastovirkailija Juha Kirjorannan kommentit. Vaihdettu pääkuva ja lisätty kuvitusta ja faktalaatikko. 

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic