Kanta-Häme

Lakkautettavan hätäkeskuksen vuokra voi juosta vielä vuosia

Kutalantiellä pelastuslaitoksen naapurissa sijaitseva kiinteistö on jäämässä tyhjilleen Hämeen hätäkeskuksen lakkauttamisen myötä.

Vaikka hätäkeskus hiljenee ensi vuonna, voi vuokranmaksu kiinteistöstä jatkua vielä vuosia. Linnan kiinteistökehitys -kaupunginyhtiön ja Hätäkeskuslaitoksen välinen määräaikainen vuokrasopimus jatkuu elokuuhun 2019 asti.

– Tilojen vapautumisen ja tietojärjestelmien purkamisen jälkeen kiinteistö vapautuu mahdollisesti jo heinäkuussa 2014, kertoo Hätäkeskuslaitoksen käyttöpäällikkö Jyrki Ojala.

Hätäkeskuslaitos maksaa kiinteistöstä vuokraa noin 27 000 euroa kuukaudessa.

Tavallista tukevampi talo

Kiinteistö rakennettiin varta vasten hätäkeskuksen tarpeisiin kymmenen vuotta sitten. Siinä on tilaa noin 1500 neliömetriä.

Mikäli uutta vuokralaista ei löydy, siitä tulee varmasti yksi parhaimmassa kunnossa tyhjillään olevista kaupungin kiinteistöistä.

– Talo on ikäisekseen todella hyvässä kunnossa. Se on tehty tavallista vahvemmista rakenteista, runko kestää vaikka panssarivaunun, Linnan kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Harri Laine kuvailee.

Varavoimalaitteilla varustettu kiinteistö on rakennettu niin, että toiminta siellä voi jatkua myös poikkeusolosuhteissa. Jokaisella järjestelmällä on vähintään yksi varajärjestelmä.

– Tila on sopiva käyttäjälle, jonka toiminnan laatu vaatii suojattua tilaa. Esimerkiksi sähkökatkokset eivät pysäytä toimintoja, sillä kiinteistössä on täydelliset varavoimalaitteet. Talo soveltuisi parhaiten palvelinkeskukseksi tai valvomoksi, Laine sanoo.

Myyntikin on mahdollinen

Hätäkeskuslaitos ja Linnan kiinteistökehitys etsivät uutta vuokralaista yhteistyössä. Laineen mukaan Hämeenlinnan kaupungilla ei ole rakennukselle mitään käyttöä.

– Se on vapailla markkinoilla, vuokralaisen ei tarvitse olla viranomainen. Meidän ei myöskään ole sitä mikään pakko omistaa, joten kiinteistön myyntikin on mahdollista.

Kiinteistön rakennuskustannukset olivat noin 3,4 miljoonaa euroa. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020