Kanta-Häme

Lakkautettavat kyläkoulut jäävät sittenkin budjettiesitykseen

Janakkalan kunnanhallitus käytti maanantaina otto-oikeuttaan ja käsitteli uudestaan kyläkouluja koskevan budjettiasian. Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen palauttaa luettelon lakkautettavista kyläkouluista budjettiesitykseen.

Ehdotuksen otto-oikeuden käyttämisestä teki kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.).

Merja Taponen (kesk.) puolestaan esitti, että kasvatus- ja koulutuslautakunnan viimeviikkoinen päätös pidettäisiin voimassa. Lautakuntahan päätti, että budjettiesityksen tekstiosasta poistetaan luettelo vuosina 2014–2017 lakkautettavista kyläkouluista.

Asia meni äänestykseen

Ilmarisen ja Taposen ehdotukset olivat äänestyksessä vastakkain, ja Ilmarisen kanta voitti äänin 3-6. Ilmarista kannattivat Reijo Löytynoja (sd.), Jussi Mattila (kok.), Mirja Pöhö (kd.), Titta Rissanen (sd.) ja Osmo Tokeensuu (kesk.).

Taposen puolella olivat Seppo Hauta-aho (ps.) ja Jaana Kivistö (vas.).

Kalevi Ilmarinen sanoo, ettei tässä päätöksessä ole mitään dramatiikkaa.

– Valtuusto hyväksyi kesäkuussa tasapainottamispaketin, joka sisälsi koululuettelon. Kasvatus- ja koulutuslautakunta on kunnanhallitukselle valmisteleva elin myös tässä asiassa. Päätöksessä pitää olla valtuuston hyväksymä teksti. Siksi se piti palauttaa sinne.

Lakkauttamispäätökset tehdään erikseen

Ilmarinen muistuttaa, että koululuettelo ei vielä tarkoita koulujen lakkauttamispäätöstä.

– Jokaisen koulun lakkauttamisesta päätetään erikseen, ja niistä järjestetään kuulemiset.

Ilmarinen sanoo, että myös valtuuston kesäkuussa hyväksymää toivomuspontta aiotaan noudattaa. Tuon ponnen mukaan pitää selvittää myös se vaihtoehto, että kyläkouluja muutettaisiinkin 3–4-opettajaisiksi ja että oppilaaksiottoalueiden rajoja muutetaan.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola kertoi Hämeen Sanomille viime viikolla, että kouluverkkoselvityksen tekeminen on aloitettu ja että myös ponsi otetaan huomioon.

”Lautakunnan tahdolla pyyhittiin pöytää”

Vaikka Ilmarinen ei näe kunnanhallituksen päätöksessä dramatiikkaa, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Kautto näkee. Hän ihmettelee, miksi kunnanhallitus käytti otto-oikeuttaan tässä vaiheessa, vaikka koko budjetti tulee myöhemmin joka tapauksessa kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

– Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ja valtuuston tahdolla pyyhittiin pöytää. Yksimieliset päätökset ja ponsi työnnettiin surutta ö-mappiin. Ei tällaista voi hyväksyä.

Kiistelty koululuettelo käsittää kunnan kaikki kaksiopettajaiset koulut. Koulut lakkautettaisiin yksi kerrallaan järjestyksessä Heinäjoki, Vähikkälä, Tanttala ja Virala. (HäSa)