Kanta-Häme

Lakki päästä!

Riihimäen torilla vallitsi juhlallinen ja odottavan innostunut tunnelma, kun 230 alokkaan mustien varsikenkien marssiäänet alkoivat kantautua läheiseltä kadulta.

Valatilaisuuden juhlallisuutta lisäsi sen lopullisuus. Alokkaiden koulutus siirtyy Parolaan tämän vuoden lopussa, eikä Riihimäen viestirykmentissä enää vietetä omia valatilaisuuksia.

Haikeutta ilmassa

Viestirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jukka Kauppila kiitteli erityisesti viimeisen saapumiserän reippautta. Hän kertoi, että valmistautuminen viimeiseen valatilaisuuteen sujui hyvässä järjestyksessä suunnitelmien mukaan.

Valmistautumiselle on Riihimäellä pitkät perinteet, koska joukko-osastoja on koulutettu alueella joulukuuhun mennessä 70 vuotta.

– Tietynlaista haikeutta on kyllä ollut ilmassa aistittavissa, kapteeni Kauppila kertoi.

Samaa mieltä oli myös Riihimäen sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Nina Kostiainen. Hänen mielestään alokkaista huolehtiminen on ollut mukavaa puuhaa.

– Olemme saaneet sotkussa seurata alokkaiden etenemistä lähes ensimmäisistä päivistä lähtien. Koulutuksen lakkauttaminen on toki menetys, kun on tottunut näkemään uusia kasvoja kaksi kertaa vuodessa, Kostiainen sanoi.

Mallikas päätös

Valatilaisuutta oli katsomassa tuhatpäinen joukko läheisiä ja omia armeija-aikoja muistelleita. Esikoisensa armeijan vihreisiin heinäkuussa lähettänyt Heli Leppänen kehui, että varuskunnassa ovat asiat kuuleman mukaan sujuneet hyvin.

– Mikael kertoi, että armeijassa pärjää, kun vain tekee niin kuin käsketään. Mitään sopeutumisongelmia ei ole ollut, Heli Leppänen sanoi.

Leppänen oli saapunut valatilaisuuteen poikansa kummitädin Tuija Anttilan kanssa. Naisten mielestä valatilaisuus on merkityksellinen myös läheisille, vaikka tapahtuma onkin melko muodollinen.

– Olo on valtavan ylpeä. Tuntuu vaikealta uskoa, että lapseni on jo aikuinen, ja että aika on mennyt näin nopeasti, Heli Leppänen sanoi.

Valan vannominen huipentui perinteisesti lakkien päähän laittamiseen ja tahdissa marssimiseen. Kapteeni Jukka Kauppila kertoi, ettei hän ole ennättänyt uransa aikana vielä väsymään juhlallisuuksiin.

– Valatilaisuus on alokkaille ainutkertainen tapaus. Sitä ei koskaan kyllästy katsomaan. Onneksi tällä kertaa ei kukaan pyörtynyt. (HäSa)

Menot