fbpx
Kanta-Häme

Lakkouhka varjostanut tanssinäytösten valmistelua

Yksityisissä tanssikouluissa on valmisteltu kevätnäytöksiä epävarmoissa tunnelmissa tanssinopettajien työtaistelun takia. Noin 500 tanssinopettajaa sadassa tanssikoulussa oli jo yhden päivän lakossa vapun jälkeen.

Uusia lakkopäiviä on julistettu tälle ja ensi viikolle, mikäli neuvottelut eivät johda tulokseen.

Esimerkiksi Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskus sekä Lopella ja Hausjärvellä toimiva Etelä-Hämeen tanssiopisto lupaavat kuitenkin pitää kevätnäytöksensä suunnitelmien mukaisesti, jatkuipa lakko tai ei.

– Oppilaat ovat harjoitelleet esitystä kauan. Olisi väärin rangaista heitä tilanteesta, sanoo Etelä-Hämeen tanssiopiston rehtori Maiju Milad.

Hänen mukaansa näytös voidaan toteuttaa opiston muun henkilökunnan sekä vanhempien avustuksella, vaikka osa opettajista olisikin lakossa.

Myös Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskuksen johtaja Maikki Lähteenmäki vakuuttaa, että hartaasti valmisteltu näytös viedään vaikka vajaalla miehitykselläkin läpi.

– Kieltämättä tässä voi tulla unettomia öitä ennen ensi tiistaita. Tämä on meille iso tapahtuma ja (Vanaja-salin) vuokra on kallis, hän sanoo.

– Toivon hartaasti, että sopimus syntyy. En uskalla muuta ajatellakaan, hän sanoo.

Lähteenmäen mukaan oppilaiden vanhemmilta on tullut loppujen lopuksi ihmeen vähän kyselyitä mahdollisen lakon vaikutuksista opetukseen ja näytökseen.

Tarjolla lisätyötä …palkatta

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ja Suomen tanssitaiteilijain liitto julistivat toukokuun parhaaseen kevätnäytösaikaan lakkopäiviä, kun työehtosopimusneuvottelut katkesivat huhtikuussa työnantajaliiton Palta / Stoppin kanssa.

Palkkakysymyksen lisäksi yksi hiertävimmistä kysymyksistä oli tuntiopettajien työvelvoitteiden laajentaminen.

Työnantajaliitto ehdotti, että tanssinopettajien pitäisi opetuksen lisäksi osallistua ilman eri korvausta muun muassa näytöksiin, esitysten puvustamiseen, lipunmyyntiin ja opettajankokouksiin.

– Onhan se aika hurja vaatimus ilman eri korvausta, koska tuntiopettajana saamme palkan vain pidetyistä tunneista, sanoo tanssinopettaja Päivi Salomaa. Tähän asti lisätyöstä on maksettu pieni erilliskorvaus.

Salomaa opettaa muun muassa Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskuksessa. Muut työpaikat ovat koulussa ja kansalaisopistossa, jotka eivät kuulu työtaistelun piiriin.

Tanssitaiteilijan liiton mukaan suuri osa tanssinopettajista työskentelee vasten tahtoaan osa-aikaisina. Yli 60 prosenttia heistä ansaitsee tanssinopettajana alle 20 000 euroa vuodessa. (HäSa)

Hämeenlinnan tanssi- ja liikuntakeskuksen kevätnäytös Vanaja-salissa tiistaina 15.5. kello 18.30Etelä-Hämeen tanssiopiston kevätnäytökset 18. ja 19.5. Riihimäen Eteläisellä koululla

Menot