Kanta-Häme

Lammi haluaa edes sadekatoksen bussipysäkille

Vanhustenviikon tilaisuudessa Lammilla saatiin yksi konkreettinen lupaus. Tanttilan bussipysäkki valtatien varressa on saamassa sadekatoksen.

Kyseessä oli tilaisuus, jossa lammilaiset kaupunginvaltuutetut olivat yleisön tentattavina. Kutsua olivat pystyneet noudattamaan Helena Hirviniemi (kok.), Mauri Ojamäki (sd.) ja Marjatta Rahkio (kesk.).

Tentin puheenjohtajana toiminut Taito Koskue kysyi valtuutetuilta, pystyvätkö he vaikuttamaan siihen, että sadekatos saataisiin.

Bussit eivät enää koukkaa Lammille

Taustalla on viimekesäinen huononnus lammilaisten joukkoliikennepalveluihin, kun pitkän matkan linja-autot lakkasivat koukkaamasta Lammin kirkonkylän kautta. Lammille haluavien on siis jäätävä valtatien varressa pois.

– Jos henkilö on saanut tietää vasta vähän ennen Lammia, ettei auto ajakaan perille asti, hän on voinut joutua odottamaan bussipysäkillä taksia jopa puoli tuntia ja tunninkin. Olisi sekin kaupungilta vastaantulo, että pysäkillä olisi edes sadekatos, Koskue sanoi.

Kolme lammilaisvaltuutettua olivat samaa mieltä. Helena Hirviniemi sanoi, että asiasta voidaan tehdä valtuustoaloite.

Marjatta Rahkio säesti:

– Jos katos ei onnistu kaupungin tekemänä, kai sekin voidaan tehdä talkoilla.

Direktiivi kieltää julkisen tuen

Surkea joukkoliikenne oli muutenkin tentissä paljon esillä. Helena Hirviniemi muistutti, että taustalla on jo vuonna 2009 muutettu EU:n palvelusopimusdirektiivi, joka kielsi julkisen tuen joukkoliikenteelle.

– Sille ei voi paikallisesti mitään. Onneksi on vielä kuitenkin joitakin siirtymäajan sopimuksia jäljellä.

Marjatta Rahkio muistutti, että kuljetuspalvelujen integroimisesta on puhuttu pitkään, mutta vieläkään ei ole olemassa toimivaa järjestelmää. Hän toivoi, että saataisiin aikaan esimerkiksi kutsutaksijärjestelmä.

– Se väestö, jolla ei ole omaa autoa, on lähimmäisten ja sukulaisten avun tarpeessa ja kohteena.

– Olemme 50 kilometrin päässä HHT-akselista, koko maan valtaväylästä, ja silti meidän täytyy pohtia tällaisia, Rahkio ihmetteli.

Hän huomautti myös, että ehkei palvelusopimusdirektiivin kaikkia poikkeusmahdollisuuksia ole vielä tutkittu.

Kyläpussi kuljettaa kirkonkylälle

Yleisön joukossa istunut Asta Tapaila-Granat sanoi, että vaikka Lammin kirkonkylältä pääseekin päivittäin useita kertoja bussilla Hämeenlinnaan ja sieltä takaisin, syrjäkyliltä ei pääse mihinkään.

Mauri Ojaniemi ja Helena Hirviniemi muistuttivat kuitenkin ”kyläpussista”, eli kaupungin järjestämästä kaupunkilinjasta, joka kuljettaa torstaisin ja perjantaisin sivukyliltä Lammin keskustaan ja takaisin.

– Kyläpussi on tosi hyvä. Sen käyttäjä voi asioida kirkolla ja hoitaa Marevan-kokeet samalla, Hirviniemi sanoi.

Hirviniemi kertoi lisäksi, että valtiovaltakin herännyt ja on tietoinen maaseudun joukkoliikenteen ongelmista.

– Paula Risikko on teettämässä selvitystä tästä asiasta.

Valtuutettujen tentissä puhuttiin myös brändäyksestä. Granat-Tapaila ihmetteli, että kaupunki brändää vain kantakaupunkia, ja lammilaiset saavat tuntea itsensä syrjäytetyksi.

– Kyllä Lammi tiedetään, Helena Hirviniemi vakuutti. Hän kehui hauholaisten tekemää Sujuu kuin Hauholla -ohjelmaa, ja kehotti lammilaisia tekemään oman vastaavan ohjelmansa.

Lammilaiset ovat hämeenlinnalaisia

Hirviniemi huomautti, että lammilaiset ovat olleet nyt jo yli viisi vuotta hämeenlinnalaisia, joten lammilaisten olisi jo aika tuntea itsensä hämeenlinnalaisiksi.

Tähän voi tosin olla vielä matkaa. Heti tilaisuuden aluksi puheenjohtaja Koskue huomautti, että tilaisuudessa ei tarjota kahvia, koska kaupungilla ei ollut siihen rahaa.

– Mutta Raatihuoneen vanhusviikon tilaisuudessa keskiviikkona on kahvit, Koskue vertaili. (HäSa)

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 6.–12.10. Hämeenlinnan pääjuhla on Rengon koululla lauantaina.