Kanta-Häme

Lammi menettää jälleen linja-autovuoroja

Torstaina virka-ajan päättymisen nurkilla saivat Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikenteestä vastaavat viranomaiset Uudenmaan ely-keskukselta sähköpostin.

Viestin mukaan Kuljetusliike Ismo Rajamäki lopettaa kaiken linja-autoliikenteensä perjantaista 12.9. lähtien. Käytännössä loppuvat yhtiön kaksi vuoroa, jotka kulkevat aamulla Aitoosta Lammin kautta Hyvinkäälle sekä iltapäivällä Lahdesta Lammin kautta Tampereelle.

Vuorot olivat Uudenmaan ely-keskuksen hallinnoimia, mutta toimitusjohtaja Ismo Rajamäen mukaan taustalla on huonosti jatkunut yhteistyö Hämeenlinnan kaupungin kesken.

Kyseiset linja-autovuorot ovat nimittäin kaupungin tukemia, koska osa Lammin koululaisista kulki niillä opinahjoihinsa.

– Tämä on ihan Hämeenlinnan kaupungin syytä, kun emme ole tulleet heidän kanssaan toimeen. Turhaan hakkaamme päätämme seinään, joten lopetamme vuorot kokonaan ja keskitymme ulkomaan tavaraliikenteeseen, Rajamäki kertoo.

Ely-keskus ei kuitenkaan ole näillä näkymin etsimässä korvaajaa Rajamäen lopettamille vuoroille. Käytännössä vuorot päättyvät.

Päätös hämmästyttää

Hämeenlinnan kaupungin joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio sai perjantaina puolilta päivin vahvistuksen aiemmin viikolla esitetylle tiedolle, että ely-keskus ei hae reiteille korvaajaa. Hän on päätöksestä hämmästynyt.

– Olen tähän asti luottanut siihen, että kun valtio on toimijana, niin näin ei käy. Ajattelin, että vaikka liikenteenharjoittaja lopettaa liikenteen muutaman tunnin varoitusajalla, niin ely-keskus ei toimi samoin, Kaartokallio kertoo.

Kaupungilla on lain asettama velvollisuus järjestää kyyditykset koululaisille. Perjantai-iltapäivällä oli vielä osittain epäselvää, miten reittejä käyttäneiden lasten koulukyydit hoidetaan.

– Olin toivonut, että ely-keskus olisi ratkaissut asian jotenkin edes jouluun asti, jolloin me olisimme saaneet lisää peliaikaa, Kaartokallio lisää.

Maanantaista 15.9. alkaen Pekolan Liikenne ajaa aamuvuoroa, joka lähtee Luopioistentieltä Kaitakorven tiehaarasta kello 7.25 kohti Juttilaa, Tuulostoria ja Lammia. Lammin keskustan ja Porraskosken välin koulukuljetuksia kaupunki sen sijaan selvittää ensi viikon aikana.

Kaupunki tiedottaa lasten vanhempia Wilma-palvelun kautta heti, kun koulukyydit on järjestetty.

Myös Rajamäen aiemmin hoitamaan Hauhon lauantailiikenteeseen tulee uusi yhtiö 20.9. alkaen. Uusi liikenteenharjoittaja ratkeaa ensi viikon aikana.

Hämeen Sanomat ei useista yrityksistä huolimatta tavoittanut perjantaina Uudenmaan ely-keskuksen joukkoliikenne- ja maankäyttöryhmän päällikköä Susanna Kaitasta.

Taustalla monta riitaa

Hämeenlinnan kaupungin ja Kuljetusliike Ismo Rajamäen väliset kiistat ovat jatkuneet usean vuoden ajan, ja kaupunki on joutunut jo pari kertaa järjestämään pienellä varoitusajalla kyytejä, joita Rajamäki on lopettanut pienellä varoitusajalla.

Yhteistyön viimeinen seinä tuli vastaan elokuussa, kun kaupunki ei suostunut hyväksymään Kuljetusliike Rajamäen laskutusjärjestelyä.

Rajamäki olisi halunnut hoitaa laskutuksensa rahoitusyhtiön kautta, mutta kaupungin näkökulmasta uusi järjestely olisi heikentänyt mahdollisuutta tarkistaa laskujen paikkansapitävyyttä.

Viime viikolla kiista kärjistyi siihen, että Rajamäki jätti koulukyydit ajamatta Lammilla yllättäen kokonaan. Kaupungin näkökulmasta yhteistyö päättyi siihen. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic