Kanta-Häme

Lammi-viikolla 10-vuotisjuhlavuosi

Tarjolla on muun muassa teatteria vauvoille, uusien lammilaisten ilta ja Lux Lammi -valotapahtuma.
Toukkaset on Hämeenlinnan kaupunginteatterin vauvateatteriesitys, joka sai ensi-iltansa Hippaloilla. Lammi-viikon vieraat saavat nauttia Henna-Maija Alitalon (vas.) ja Taina Maria Savimäen esityksestä Lammin kirjastolla. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginteatteri
Toukkaset on Hämeenlinnan kaupunginteatterin vauvateatteriesitys, joka sai ensi-iltansa Hippaloilla. Lammi-viikon vieraat saavat nauttia Henna-Maija Alitalon (vas.) ja Taina Maria Savimäen esityksestä Lammin kirjastolla. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginteatteri

Järjestyksessään kymmenes Lammi-viikko alkaa varaslähdöllä jo lauantaina 17. elokuuta, sillä Riikosten kylällä raikaa rokki kaikkien aikojen toisilla Rapufesteillä.

Sunnuntaina 18.8. musiikin tekeminen jatkuu ukulele-kurssilla. Samana päivänä vietetään Turvantalolla myös VII Pillipäiviä, joissa teemana on lammilainen muusikko ja soitinrakentaja, jo edesmennyt Pentti Mäkelä. Tapahtuman ensimmäistä päivää vietetään lauantaina kanta-Hämeenlinnassa.

 

Lammi-viikon varsinaisena avauspäivänä maanantaina 19.8. vauvaperheitä hemmotellaan Hämeenlinnan kaupunginteatterin Toukkaset-vauvateatteriesityksellä Lammin kirjastolla kello 17.

Samaan aikaan kokoonnutaan Lammi-viikon avajaistilaisuuteen Peltolehdon taloon.

Viikon aikana nautitaan teatterista, runonlausunnasta, musiikista, kuvataiteista sekä tekstiili- ja valotaiteesta.

Urheilulajeina ovat tänä vuonna kävely, pickle-ball ja pesäpallo. Historia-aiheissa sukelletaan Lammin juutalaisten kohtaloihin sodan aikana, Lammin vanhan sairaalan muistoihin, kirkonkylään ennen vanhaan, Lammin asutuksen kehitykseen ja tarinoihin hautausmaan muistomerkkien takana.

Vanhaan tyhjillään olevaan sairaalaan Kuusimäessä on luvassa opastettuja kierroksia. Paikalle on tulossa rakennuksessa sen sairaala-aikoina työskennelleitä ja heidän jälkeläisiään kertomaan muistojaan.

 

Perjantaita 23.8. vietetään taiteiden illan hengessä. Nuoret taiteilevat kunnantalon graffitiseinään uudet maalaukset Hämeenlinnan nuorisotyöntekijöiden johdolla, ja kaupat ovat avoinna normaalia pidempään.

Kello 16 alkavaan toritapahtumaan mahtuu vielä torimyyjiä. Tapahtuman aluksi Lammin eläkkeensaajien näytelmäryhmä esittää Miia Koskisen käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän. Torilla julistetaan myös Lammin Kotiseutulehden sukkakilpailun voittajasukat, ja äänestäneiden kesken arvotun palkinnon saaja.

Torille katetaan vaikuttamisen pöytä, jossa yhdistykset voivat esitellä toimintaansa ja kertovat, miten yhdistystoiminnan kautta on mahdollista vaikuttaa asioihin kotikulmilla.

 

Illan aikana vietetään myös uusien lammilaisten iltaa. Peltolehdossa uudet asukkaat voivat täyttää kyselylomakkeen kello 16–20.

Kirjastolla on kello 16.30 kirjailijavieraana Mika Nikkilä, joka kertoo aavemetsästyksestä ja esittelee uutta kirjaansa. Kello 18 Lammin kirkossa esiintyy kaikkien aikojen ensimmäisen The Voice of Finland -kilpailun finalisti Jesse Kaikuranta yhdessä Peter Engbergin kanssa.

Toritapahtuman päätyttyä kunnantalolla alkaa Lux Lammi– iloa ja valoa Lammille -tapahtuma, joka toteutetaan Hämeenlinnan kaupungin minipilottina.

Ormajärven lintulavalla bongaillaan Karri Jutilan johdolla lepakoita ja muita yöeläjiä kello 21 alkaen.

Taiteilija Petri Silvosella on ateljeellaan avoimet ovet kello 19–23.

 

Lauantaipäivä 24.8. käynnistyy perinteisellä pesispuulaakilla, jonka järjestää Lammin Luja.

Kello 11 Lykky ry:n Vanhaa Lammia -kävelyretki lähtee Peltolehdosta kierrokselle kirkonkylällä. Retkelle johdattelee Matti Siivonen.

Sunnuntaina 25.8. eli Lammi-viikon päätöspäivänä ukulele-kurssilaiset esiintyvät Peltolehdossa kello 16 alkavassa päätöskahvituksessa.

Sirkka Välivehmas johdattaa hautausmaakävelylle kello 11.30, ja Lammin soittokunta esiintyy tapulisoitossa kello 12.30.

Athos-säätiöllä on sunnuntaina avoimet ovet, ja kello 14 alkaa Bel Canton ystävät ry:n yksinlaulajien konsertti. Pianistina on Markku Helko. HÄSA

 

Muutakin ohjelmaa tarjolla

Koululaisten pop up -kahvila leirikoulujen hyväksi on arkipäivisin avoinna Lammin kirjaston edessä.

Lammin Kotiseutulehden sukkakilpailuun osallistuneet sukat ovat esillä Lammin kirjastossa koko viikon ajan. Yleisö voi äänestää suosikkiaan torstaihin 22.8. kello 16:een saakka netissä ja kirjastolla. Voittajan julkistus on perjantaina 23.8. toritapahtuman yhteydessä.

Peltolehdon näyttelyt ovat avoinna maanantaista perjantaihin kello 16–20, lauantaina kello 11–16 ja sunnuntaina kello 16–20.

Viikon aikana Hakkalan koulun oppilaat lukevat lapsille ja vanhuksille lehtiä ja kirjoja ääneen päiväkodissa ja vanhainkodissa.

Lammi-viikon toimikunta toivoo, että tapahtumiin osallistuneet jakaisivat kuviaan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Lammiviikko2019 tai lähettäisivät valokuviaan sähköpostiin lamminkotiseutulehti@gmail.com. Lähetetyt kuvat julkaistaan Lammi-galleriassa viimevuotiseen tapaan.

 

Asiasanat