Kanta-Häme

Lammilainen ympäristörakentaja tähyää ulkomaille

Lammin ja Tuuloksen alueen vuoden yrittäjänä palkittiin Tupala-Yhtymä Oy:n yrittäjät Antti-Jussi Tupala ja Jukka Tupala.
Tupala-Yhtymällä on maansiirtoon tarkoitettua kalustoa 30 koneyksikön verran. Jukka (vasemmalla) ja Antti-Jussi Tupalan suunnitelmissa on lähteä myös ulkomaille urakoimaan.

Lammin Hietosissa sijaitseva sukutila toimii Antti-Jussi Tupalan ja Jukka Tupalan Tupala-yhtymän hermokeskuksena.

Tupala-Yhtymä on erikoistunut ympäristörakentamiseen, pilaantuneiden maa-alueiden ja teollisuuden prosessiylijäämän käsittelyyn.

Töitä tehdään enimmäkseen alihankintana isoille teollisuuden toimijoille kuten Stora-Enso ja Metsä Group. Suurin yhteistyökumppani on Fortum, erityisesti sen kierrätykseen ja jätteisiin keskittyvä Fortumin Environmental Construction and Waste Solutions -yksikkö, entinen Ekokem.

 

Kasvu on ollut viime vuosina vahvaa. Viisi vuotta sitten helmikuussa päättyneen tilikauden liikevaihto ylitti miljoona euroa. Nyt liikevaihto on 4,8 miljoonaa.

Tupalat haluavat jatkossa keskittyä enemmän käytännön töiden sijasta yrityksen kehittämiseen.

– Kasvu on ollut rajua ja vienyt resursseja ja omaa päätä. Kasvua saa tulla jatkossakin, jos on tullakseen, Jukka Tupala sanoo.

Antti-Jussi Tupala kertoo, että kaikki mitä on tienattu, on satsattu kehittämiseen ja uuteen toimintaan ja investointeihin. Vain isompiin hankintoihin on haettu ulkopuolista rahoitusta.

Nykyisin maanrakennuskoneita yhtymällä on noin 30. Kalusto käsittää kaivinkoneita, pyöräkuormaajia, kuljetuskalustoa sekä muita laitteita ja koneita.

Yrityksen palveluksessa on 20 työntekijää. Kun mukaan laskee aliurakoitsijat ja laskutustyötä tekevät, Tupalat työllistävät noin 40 henkeä.

 

Yrittäjät kertovat pyrkivänsä työllistämään nuoria, jotka koulutetaan työtehtäviinsä yrityksessä.

– Seulontaahan se vaatii, että löytyy sopivia. Mutta kun asenne on kohdallaan, niin näissä hommissa pärjää, Antti-Jussi kertoo.

Tupala-Yhtymä tähyää nyt kotimaan rajojen ulkopuolelle. Yhteistyökumppanilla on vireillä ympäristön rakentamishankkeita naapurimaissa. Tämän toivotaan poikivan työmahdollisuuksia myös lammilaisyritykselle.