Kanta-Häme Hämeenlinna

Kerrostaloon asennettiin hissit osakkaiden ja asukkaiden toivomuksesta – Urakka olisi ollut mahdoton ilman ARAa

Lammilaiseen kerrostaloon hissiä ei olisi tullut ilman ARAn myöntämää hissiavustusta.
Lammin Soratiellä asuva Janek Naruskberg kehuu taloon asennettua hissiä hiljaiseksi, mutta hieman hitaaksi. Talon ylimmässä kerroksessa asuva Naruskberg käyttää hissiä aina ainakin ylös mennessään. Kuva: Riku Hasari
Lammin Soratiellä asuva Janek Naruskberg kehuu taloon asennettua hissiä hiljaiseksi, mutta hieman hitaaksi. Talon ylimmässä kerroksessa asuva Naruskberg käyttää hissiä aina ainakin ylös mennessään. Kuva: Riku Hasari

Asumisen rahoitus- ja kehityskeskus ARAn jakamien hissiavustusten hakeminen on vähentynyt. Avustuksia myönnetään asuinkerrostaloihin jälkikäteen asennettavien hissien kokonaiskustannuksiin.

ARAn ylitarkastaja Hanna Ahlberg kertoo, että myönnettyjen avustusten määrä on lähes puolittunut kahdessa vuodessa.

– Vielä 2016 avustusta on myönnetty 219 hissin jälkiasentamiseen, mutta vuonna 2018 enää 116 hissin jälkiasentamiseen.

 

ARAn avustuksen lisäksi useissa kaupungeissa on haettavissa myös kaupungin myöntämä erillinen hissi- tai korjausavustus. Hämeenlinnassa tällaista avustusta ei kuitenkaan ole käytössä.

– Siitä on kyllä ollut keskustelua. Pitkässä juoksussahan tällainen avustus sataa kaupungin laariin, koska ihmiset pystyvät asumaan kotona pidempään, Hämeenlinnan hissityöryhmän vetäjä, toimitusjohtaja Tuukka Tuomala Hämeenlinnan Asunnoista kertoo.

Arvioiden mukaan ihmiset voivat asua kotona kuudesta kahdeksan vuotta pidempään, jos talossa on hissi.

Yleisesti ottaen Tuomala arvioi, että tietoisuus ARAn hissiavustuksista on hyvin tiedossa.

– Hissiavustuksia hakevat yleensä ihmiset, jotka ovat esimerkiksi työnsä puolesta myös muuten tällaisten asioiden kanssa tekemisissä ja tietävät niistä siksi hyvin.

 

Lammin Sorakujalla sijaitsevan, vuonna 1978 rakennetun kerrostalon molempiin rappuihin asennettiin hissit viime vuoden lopulla. Kokonaisuudessaan urakka maksoi noin 155 000 euroa, josta 45 prosenttia korvasi Aran myöntämä hissiavustus.

– Oli selvää, että avustusta haetaan. Ilman sitä hissit olisivat jääneet tekemättä, taloa isännöivä Eija Rämö Lammin Kotoavaimesta kertoo.

Avustuksen ehtona oli, että talon porrashuoneissa toteutuu esteettömyys myös muilta osin. Tämän takia talon etuovet päädyttiin uusimaan.

– Ovet automatisoitiin ja kynnykset poistettiin. Nyt kulku hissille on täysin esteetön.

 

Hissien asentamisella tavoiteltiin Sorakujalla ensisijaisesti asuntojen arvon säilymistä.

Lisäksi talossa asuu paljon ikäihmisiä. Hissi helpottaa heidän liikkumistaan kolmekerroksisessa talossa. Aloite hissistä lähti talon asukkailta ja osakkailta.

Asukkaat ovat olleet hissiin myös hyvin tyytyväisiä.

Sorakujalle valittiin yleisesti käytetyn telahissin sijaan hydraulinen hissi, jonka konehuonetta ei ole pakko sijoittaa hissikuilun välittömään läheisyyteen. Tämän takia se voi olla parempi vaihtoehto, jos hissi asennetaan jo olemassa olevaan rakennukseen.

Hydraulinen hissi on myös telahissiä hiljaisempi.

– Talon rappukäytävistä on tullut todella hiljaisia, koska hissi on äänetön ja portaissa kuljetaan vähemmän, Rämö kertoo. HÄSA

Hissiavustus

ARAlta haettava avustus uuden hissin asentamiseen kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä.

Avustuksen määrä on enintään 45 prosenttia hissin kokonaiskustannuksista.

Hissiavustuksen hakemisen yhteydessä ARA edellyttää taloyhtiöltä myös esteettömyyskartoitusta, jolla varmistutaan esteettömyyden kokonaisvaltainen toteutuminen porrashuoneessa.

Avustuskelpoinen asuinrakennus on vähintään kolme asuntoa käsittävä rakennus, jossa on ainakin kaksi asuntoa päällekkäin.

Rakennuksen on oltava ympärivuotisessa asuinkäytössä ja rakennuksen pinta-alasta vähintään puolet on oltava asuinkäytössä. Avustusta voidaan myöntää myös silloin, kun rakennus otetaan ympärivuotiseen asuinkäyttöön.