Kanta-Häme

Lammilaistalo sai 10 000 euron uhkasakon

Lammilainen taloyhtiö joutuu maksamaan 10 000 euron uhkasakon, joka määrättiin sille huhtikuussa. Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta (ymrala) päätti maksun täytäntöönpanosta tiistaina.

Kyse on Linjatie 5:ssä sijaitsevasta kaksikerroksisesta talosta, jonka omistaa Asunto oy Lammin Linjatien Kotipesä.

Uhkasakko määrättiin huhtikuussa siistimiskehotuksen yhteydessä. Lautakunta velvoitti kiinteistön omistajan siistimään talon piha-alueen ja suojaamaan rakennuksen ulkopuolisilta ihmisiltä sekä vahingonteoilta. Aikaa omistajalle annettiin kesäkuun loppuun saakka, mutta siistimistä ei tapahtunut.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti tiistaina myös uudesta, 15 000 euron uhkasakosta. Se on maksettava, mikäli siistimistä ei tapahdu ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

– Uhkasakon määrääminen on aika poikkeuksellinen keino, mutta jonkin verran kunnat niitä käyttävät, sanoo Hämeenlinnan uusi kaupunginlakimies Susanna Ijäs, joka on aiemmin työskennellyt Kuntaliitossa.

Hämeenlinnan palveluksessa hän on ehtinyt olla vasta pari päivää, joten Lammin tapauksesta hänellä ei ole vielä tietoa.

– Uhkasakon asettaminen ei tietenkään ole koskaan se ensimmäinen keino, vaan ensin yritetään sopia ja annetaan kehotuksia ja aikarajoja, Ijäs sanoo.

Kun päätös uhkasakon perimisestä saa lainvoiman, uhkasakko on ulosottokelpoinen.

Kaupunki ei kuitenkaan uhkasakoista rikastu, sillä raha menee valtiolle. Näin laki määrää.

Siistimiskehotukseen lähdettiin, koska Hämeenlinnan rakennusvalvontaan oli tullut runsaasti ilmoituksia Linjatie 5:n pihalla olevista jätteistä, rakennuksen rikotuista ovista ja ikkunoista sekä rakennuksessa luvattomasti liikkuvista ihmisistä.

Rakennus on ollut tyhjillään vuoden 2012 alusta. Kiinteistön jätehuolto on laiminlyöty, ja jäteastioissa olleet jätteet olivat levinneet piha-alueelle.

Rakennusvalvonta lähetti rakennuksen omistajalle jo noin kaksi vuotta sitten kirjeen, jossa omistajaa kehotettiin siistimään kiinteistönsä. Aikaa annettiin ensin viime vuoden tammikuun loppuun saakka, mutta mitään ei tapahtunut.

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän mukaan Asunto oy Lammin Linjatien Kotipesän postiosoite on Helsingin Vuorimiehenkadulla. Yhtiöllä on neljä maksuhäiriömerkintää vuosilta 2013–2015.

Hämeen Sanomat ei tiistaina tavoittanut puhelimitse yhtiön hallituksen puheenjohtajaa. HäSa