Kanta-Häme

Lammilaistaustainen Markus Forsström juoksee New Yorkin maratonin maailman lasten hyväksi

Lammin Konnarin maastossa on saattanut törmätä tänä kesänä keveästi askeltavaan lenkkeilijään, jonka loppuvuoden tärkein juoksureitti siintää kaukana kantahämäläisistä pururadoista. Hän on Tukholmassa asuva ultrajuoksija Markus Forsström, 34.

Lammilaislähtöinen Forsström havittelee kolmen tunnin alitusta marraskuisella New Yorkin maratonilla. Maratonin maailmanennätys on kaksi tuntia, kaksi minuuttia ja 57 sekuntia.

Tavoite on kova, mutta hänen nykyinen ennätyksensä on peräisin huhtikuulta ja vain 13 minuuttia yli kolmen tunnin. Sitä juostessaan Forsström rikkoi edellisen ennätyksensä liki 12 minuutilla.

– Juoksen joka vuosi ainakin yhden maratonin testatakseni kuntoani. Tällä tasolla ei taistella kärkisijoista, joten tavoittelen lähinnä itseni voittamista.

 

Urheilullisten päämäärien lisäksi Forsströmillä on toinenkin tehtävä New Yorkin maratonille.

Hän osallistuu tapahtumaan työpaikkansa Norwegianin hyväntekeväisyysjoukoissa, jonka jäsenet tekevät lahjoituksen Yhdysvaltojen Unicefille. Kunkin juoksijan henkilökohtainen keräystavoite on 4 000 Yhdysvaltojen dollaria.

Forsström ryhtyi omaan keräystyöhönsä tutustumalla nettitarinoihin varainkeruun järjestämisestä. Taustatyö poiki monia ideoita, joista tuotteliaimpiin kuului hyväntekeväisyysarvonnan järjestäminen Tukholmassa.

Sponsoreistakin on ollut apua.

– Suurin yksittäinen sponsorini on Lammin Ikkuna, jossa olen työskennellyt nuorempana. Heidän lahjoituksensa myötä vaadittu summa alkaa olla kasassa, Forsström kiittelee.

Hänen keräyksensä jatkuu aktiivisena vielä minimitavoitteen täytyttyäkin, ja kaikki kerätyt rahat menevät lyhentämättömänä Unicefille. Kolmen pienen lapsen isälle YK:n lastenjärjestö on tuntunut täysin oikealta lahjoituskohteelta.

 

Maratonprojekti on ollut Markus Forsströmille luonteva hyväntekeväisyystapa: se kytkee yhteen hänen arvonsa ja tärkeimmän harrastuksensa.

Juoksukipinä alkoi kyteä vuoden 2012 Tukholman maratonilla, vaikka sen täydellinen syttyminen ei ollut saman tien taattu.

– Ensimmäinen maraton oli oikea tuskien taival, enkä juossut sen jälkeen ollenkaan puoleen vuoteen. Jokin polte kokemuksesta kuitenkin jäi, ja jo vuoden päästä yritin maratonia uudelleen saadakseni paremman mielen, hän naurahtaa.

Urheilutaustaa Forsströmiltä löytyy jalkapallosta, jota hän pelasi takavuosina esimerkiksi Lammin Vedon edustusjoukkueessa. Juoksu on kuitenkin osoittautunut tehokkaammaksi harrastukseksi perhearkeen, sillä harjoitteluajat ovat vapaasti valittavissa ja treenit alkavat heti kotiovesta poistuessa. Toisinaan lenkkiseuraksi pääsee Forsströmin nuorin lapsi, kahdeksankuinen tytär.

– Vauva nukkuu tosi hyvin juoksuvaunuissa, eikä niiden kanssa juokseminen poikkea kauheasti muusta harjoittelustani. Vaunulenkit ovat win-win-tilanteita koko perheellemme, kun vaimokin saa vähän omaa aikaa.

 

Forsströmin kilpailumatkat ovat paisuneet ajan ja ahkeran harjoittelun myötä maratonmatkaa monin verroin pidemmiksi. Viime vuonna hän juoksi kaksi 100 mailin kisaa eli lähes neljän maratonin verran kerralla. Kumpikin suoritus kesti reilut 21 tuntia.

– 161 kilometrin juokseminen kuulostaa ylitsepääsemättömältä, mutta sen tehtyään tunne on aika hyvä. Ultrajuoksussa energiaa säästetään heti alusta asti eli ihan eri tavalla kuin maratonilla.

Forsström on viehtynyt ultrajuoksun yksinkertaisuudesta: pohjaharjoittelu ratkaisee, eikä pienten yksityiskohtien kanssa tarvitse hifistellä.

– Pitkissä kisoissa juostaan aina jossain vaiheessa pimeydessä otsalampun valossa. Silloin tulee hyvällä tavalla tyhjä olo, kun ei tarvitse ajatella mitään muuta kuin jalan toisen eteen laittamista ja energiansaantia.

Hän on toistaiseksi tyytynyt kilpailuihin, jotka ovat juostavissa yhden vuorokauden aikana. Yhtenä pitkä ajan haaveena on 264 kilometrin mittaiseen Spartathloniin osallistuminen, mutta lopullista matkatavoitettaan juoksija ei ole vielä asettanut. HÄSA