Kanta-Häme

Lammilla on huoli nuorista turvapaikanhakijoista, jotka joutuvat taas muuttamaan

”Ja kun ne kysyy, et kuka mä oon / Mä katon niit silmiin ja kerron niille”. Mc Ruudolfin ja Karri-koiran Leijonakuningaslaulu raikuu Lammin Hakkalan koulun luokassa komeasti. Kohta, jossa ”mä oon suomenmestari”, lauletaan erityisen painokkaasti.

– Tästä on tullut luokan voimalaulu. Meillä lauletaan paljon, ja tämä on yksi suosikeista, sanoo valmistavan luokan opettaja Kaisu Ylöstalo.

Hän opettaa luokkaa, jossa opiskelee kymmenkunta Afganistanista Suomeen tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa. Suomenmestari-henkinen laulu sopii luokalle siksikin, että he opiskelevat suomea samannimisestä kirjasta.

Nuoret asuvat vielä hetken Evolla tukiasumisyksikössä, mutta sen toiminta lakkaa Maahanmuuttoviraston (Migri) päätöksellä marraskuun lopussa.

Luokalla ja sen opettajalla sekä muilla työntekijöillä on huoli siitä, että tiiviiksi muodostunut porukka hajoaa. Moni on ennen Evoa joutunut muuttamaan useita kertoja, eikä kaikkien uusi sijoituspaikka ole vielä edes tiedossa.

– Kaikilla heistä ei välttämättä ole voimavaroja normaaliin sopeutumiseen. Siksi tuntuu pahalta, että täällä syntyneet ihmissuhteet ja arki harrastuksineen katkeavat, Ylöstalo sanoo.

– Me olemme samaa perhettä, hyviä ystäviä, sanoo 10 kuukautta Evolla asunut Mohammad Hussein Azimi.

Ennen Evoa hän asui muutaman kuukauden Espoossa, ja nyt edessä on taas muutto.

Azimi on saanut oleskeluluvan, ja hän siirtyy Suonenjoella sijaitsevaan perheryhmäkotiin yhdessä toisen Evolla asuvan nuoren kanssa. Pojat kävivät kuluvalla viikolla tutustumassa uuteen paikkaan, ja Azimin mukaan se vaikutti hyvältä.

Azimi sanoo olevansa toiveikas tulevaisuuden suhteen. Hän haluaa opiskella ja tavoitteena on lentäjän ammatti.

Kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita. Mohammadi Abdelhadin piti siirtyä Keuruulle aikuisille turvapaikanhakijoille tarkoitettuun yksikköön, mutta se ei osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

– Olin siellä nuorin, kaikki muut olivat aikuisia miehiä, ja minä halusin palata Lammille kouluun, hän kertoo.

Jokaiselle alaikäiselle ilman huoltajaa Suomeen tulleelle turvapaikanhakijalle nimetään oma edustaja.

Abdelhadi asuu nyt tilapäisesti oman edustajansa luona Lahdessa ja käy koulua Lammilla. Hän odottaa päästöstä oleskeluluvasta.

Evon alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitettua tukiasumisyksikköä ylläpitää Neveles oy. Sen sosiaalityöntekijä Kaisa Rontu järjestelee yhdessä ely-keskuksen kanssa paikkoja nuorille nyt, kun yksikön toiminta lakkaa.

– Kun alaikäinen nuori saa oleskeluluvan, hänelle pyritään löytämään paikka perheryhmäkodista. Lähes täysi-ikäisille voidaan jo etsiä oma asuntokin, Rontu kertoo.

Oleskelulupaa vielä odottavat nuoret siirtyvät Evolta muihin yksiköihin sen mukaan, mistä Migri osoittaa paikkoja.

– Meillä on 11 poikaa, joilla ei ole vielä paikkaa tiedossa. Olemme yrittäneet vaikuttaa siihen, että mahdollisimman moni voisi siirtyä Harvialan yksikköön.

Rontu on pettynyt siihen, ettei Evolla toimintaa voitu jatkaa. Monella paikkakunnalla asumisyksiköiden tilalle on perustettu perheryhmäkoteja, jolloin nuoret ovat voineet jatkaa asumista samassa paikassa tutun henkilökunnan kanssa.

– Tästä otettiin yhteyttä Hämeenlinnan kaupungin suuntaan hyvissä ajoin, mutta asia ei ole edennyt ollenkaan, ja nyt alkaa olla näiden nuorten osalta myöhäistä, Rontu sanoo. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic