Kanta-Häme

Lammille jättipotti suojauksella

Lammin Säästöpankki tekee hyvää tulosta ja luotonanto kasvaa edelleen vauhdilla. Pankki on onnistunut säilyttämän korkokatteensa hyvällä tasolla, koska se varautui alhaisiin korkoihin suojautumalla johdannaisilla.

– Olemme ansainneet suojauksella 8 miljoonaa euroa vuosina 2009–12. Jos korkotaso kehittyy suunnitelmien mukaisesti, pääsemme kuopan yli, toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoo.

Säästöpankin luottojen määrä kasvoi viime vuonna lähes 10 prosenttia. Liikevoitto kasvoi yli kolmanneksen. Luottotappioita ei ollut käytännössä lainkaan ja järjestämättömien saatavien määrä pysyi ennallaan.

Lammin Säästöpankki perusti kymmenennen konttorinsa runsas vuosi sitten Turenkiin. Moilanen kertoo, että konttori on kehittynyt yllättävän hyvin. Suunnitelmien mukaan sen pitäisi muuttua voitolliseksi kolmessa vuodessa.

– Teemme uudesta toimipaikasta pessimistisen, realistisen ja optimistisen arvion. Janakkalan konttori on ylittänyt tämän optimistisen arvion.

Pankki siirsi Riihimäen ja Hausjärven konttorit uusiin tiloihin viime vuonna. Moilanen pitää Riihimäen konttorin muuttamista Hämeenkadulle erittäin onnistuneena.

Lammin Säästöpankki ei liitänyt pelkästään myötätuulessa. Aktian käyttäminen keskusluottolaitoksena päättyy vuonna 2015. Säästöpankit ovat jo myös lopettamassa Aktia Hypoteekkipankin kanssa yhteistyön. Lammin Säästöpankki ei ole enää myynyt lainoja hypoteekkipankin nimiin vaan on ottanut kaikki lainat omaan taseeseensa. Se heikentää pankin vakavaraisuutta.

– Säästöpankkien on rakennettava uusi järjestely myös Aktia Hypoteekkipankin tilalle, Moilanen sanoo.

Pankkivero… pienyrityksille

Uudet vakavaraisuussäännöt pakottavat Aktian luopumaan nykyisestä yhteistyöstä säästöpankkien kanssa. Moilanen ei pidä hyvänä asiana, että vakavaraisuussäännöt ja pankkivero siirtävät myös luotonantoa yritysluotoista asuntolainoihin.

– Asuntolainat ovat pankille edullisempia. Emme laita luukkua yrityksiltä kiinni, mutta vero kolauttaa pienten ja keskisuurten yritysten siivua. Ja ketkä työllistävät Suomessa.

Lammin Säästöpankin Hämeenlinnan konttorinjohtaja Leena Rautavirta sanoo asiakkaiden selvästi arvostavan pankin konttoreita ja tavoitettavuutta.

– Janakkalan konttori on vahvistanut paikallisuuttamme Hämeenlinnan seudulla. Hattula tekee jo hyvää tulosta. Sp-Koti ja sen siirtyminen Hämeenlinnan konttorin vierelle on hyvä vahvistus.

Pankki on palkannut Hämeenlinnan alueelle oman notariaattipäällikön. Rautavirta kertoo, että notariaattipäällikön palveluilla on ollut hyvä kysyntä. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020