Kanta-Häme

Lammille lisää arvokkaita maisemia

Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Hämeenlinnassa uusimman inventoinnin mukaan seitsemän, kun niitä aikaisemmin oli viisi.

Ympäristöministeriö on nimennyt tällä vuosikymmenellä tehdyssä päivitysinventoinnissa 183 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.

Hämeenlinnan alueella uusia maisema-alueita ovat Montolan peltomaisema ja Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisemat, molemmat Lammilla.

Lisäksi Hauhon reitin kulttuurimaisemaa on laajennettu lisäämällä siihen Portaan, Rukkoilan ja Torvoilan alueita. Ilmoilan suunnassa maisema-aluetta on laajennettu Jokijärvelle asti.

Hämeenlinnasta ja myös Hattulasta ovat ennestään mukana Hämeen Härkätie, Vanajaveden laakso ja Aulanko. Listalla ovat edelleen myös Untulan-Ormajärven maisemat.

Montolan kumpuileva viljelymaisema sijaitsee Kataloisten suunnalla. Ympäristöasiantuntija Heli Jutila esittää, että rajauksen sisälle otettaisiin Hervonjärvi ja Kataloistenjärvi.

Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisemat ulottuvat entiseltä kalan- ja riistantutkimusasemilta Kuohijärven rantaan Vähä-Evolla.

Vuosisatoja jatkunut metsänhoito ja metsäopiston toiminta Rautjärvien rannalla ovat luoneet kruununtorppien ja tukinuittoväylien maisemaa.

Evojoki putoaa 14 km matkalla 40 metriä päätyäkseen Kuohijärveen.

Evon metsäkulttuuri- ja jokimaisemien sisällyttäminen valtakunnallisesti arvokkaisiin maisema-alueisiin on Jutilan mukaan luontevaa.

Hän esittää alueen kuvaukseen lisäystä Karvalammin lähteestä, joka on Hämeenlinnan hienoin lähdekokonaisuus.

Hauhon reitin kulttuurimaisema edustaa historiallista hämäläistä viljelyaluetta, jossa kulttuurihistoria ja maankäytön vuosisatainen vaikutus näkyy maisemassa.

Sen laajennukseen kuuluu nyt osa Iso-Roineesta, Sotjalan Hovinkartano ja Pyhäjärven länsirantoja.

Lännessä Hauhon valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue laajentuu kattamaan osan Ilmoilanselästä, Ilmolan kylän ja Jokijärven Natura-alueen.

Myös kaupunginhallitus piti lausunnossaan uusia maisema-alueita ja vanhojen laajennuksia luontevina. HÄSA

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic