Kanta-Häme

Lammin Betoni on nähnyt nousuja ja laskuja

Lammin Betoni pääsee viettämään merkkipäiväänsä pienessä noususuhdanteessa. Yritys täytti 60 vuotta tämän viikon maanantaina. Toimitusjohtaja Ismo Niemisen mukaan kuluvan vuoden myyntiluvut vaikuttavat lupaavilta.

– Nyt on ensimmäistä kertaa moneen vuoteen sellainen kutina, että tästä lähdetään nousemaan, Nieminen sanoo.

– Rakennusalalla on eletty viime vuodet matalasuhdannetta, myös Kanta-Hämeessä on ollut poikkeuksellisen hiljaista, kertoo hallituksen puheenjohtaja Esko Töykkälä.

Töykkälä on ollut yrityksen toiminnassa mukana käytännössä koko ikänsä. Töykkälä kertoo 50-vuotisen kokemuksen opettaneen, että rakennusalalla yllättäviin käänteisiin varautuminen on välttämättömyys.

Rakennusalalla buumit vaihtelevat jyrkkien pudotusten kanssa. Vuonna 2006 Suomessa elettiin valtavaa rakennusbuumia. Pientaloja lähti rakenteille 16 000 kappaletta.

– Silloin ennustettiin, että muutaman vuoden päästä Suomessa rakennetaan 30 000 pientaloa vuodessa, Nieminen muistelee.

Sitten Yhdysvaltojen pankkimaailmasta alkoi kuulua kummia. Kesti aikansa, että kriisin mittasuhteet rekisteröityivät ihmisten tajuntaan.

– Muistan kuinka vielä Lehman Brothersin konkurssin aikoihin Matti Vanhanen oli televisiossa vakuuttelemassa, ettei tämä vaikuta Suomeen mitenkään, Nieminen kertoo.

Alkamassa oli kuitenkin maan historian kenties pahin taantuma, joka iski erityisen lujaa rakennusalaan. Niemisen mukaan vuonna 2010 rakentaminen elpyi hieman, mutta vuodesta 2011 lähtien kasvu on jumiutunut paikalleen.

Erityisesti pientalojen rakentaminen on hyytynyt täysin. Viime vuonna rakenteille lähti noin 6000 pientaloa.

– Meidän markkinoista suli pois kaksi kolmasosaa, Nieminen sanoo.

Lammin Betonin tuotanto jouduttiin siirtämään yhteen vuoroon ja työntekijöitä täytyi vähentää. Yritys on kuitenkin selvinnyt taantumasta kohtalaisen hyvin. Töykkälän mukaan tämä johtuu siitä, että Lammin Betonilla kustannustehokkuuteen kiinnitettiin huomiota hyvinäkin aikoina ja budjettien ei annettu paisua liiaksi.

– Firman talous täytyy pitää aina sellaisessa kunnossa, että yllättävästäkin jarrutuksesta selvitään. Niitä tulee kyllä varmasti, Töykkälä sanoo.

Toiseksi tärkeäksi ohjenuoraksi Töykkälä ja Nieminen mainitsevat tuotekehityksen ja uudistumisen. Lammin Betoni alkoi suuntautua energiatehokkuuden kehittämiseen jo parikymmentä vuotta sitten ja yrityksen kehittämät eristeharkot täyttävät nollaenergiatalon vaatimukset.

Nieminen kertoo, että energiatehokkaita harkkoja on suunniteltu tuotekehitysprojekteissa.

– Olemme tehneet useita tutkimuksia Teknillisten yliopistojen ja VTT:n kanssa, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan Lammin Betoni on nyt hyvissä asemissa lähteä hyödyntämään rakentamisen tulevaisuuden yhtä megatrendiä, eli energiatehokkuutta. EU:n säätämän energiatehokkuusdirektiivin mukaan uusien pientalojen tulee olla lähes nollaenergiataloja vuoteen 2020 mennessä. HÄSA